Učenici Bjelovarsko-bilogorske županije imat će dulje praznike

Zimski praznici u Zagrebačkoj županiji počinju 24. prosinca, a završavaju 6. siječanje. Proljetni praznici trajat će tri dana (10.-13. travnja), a školska godina završava 26. lipnja, objavilo je ministarstvo.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta na službenim stranicama objavilo je plan nadoknade nastave u svim županijama nakon štrajka profesora i učitelja.
Zimski praznici u Zagrebačkoj županiji počinju 24. prosinca, a završavaju 6. siječanje. Proljetni praznici trajat će tri dana (10.-13. travnja), a školska godina završava 26. lipnja, za maturante 29. svibnja.

Učenici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imaju četiri dana više zimskih praznika od ostalih, a cijeli plan možete vidjeti na službenim stranicama ministarstva (s desne strane).

– U ovim suglasnostima nisu navedene subote kada će pojedine škole raditi jer za to nije potrebna suglasnost MZO-a. Međutim, u slučaju potrebe, škole će do ostvarenja propisanog broja radnih dana raditi i subotom, o čemu će škole obavijestiti učenike – objavilo je ministarstvo

Opravdavat će izostanke zbog skijanja

U Ministarstvu obrazovanja ističu kako se “nadoknada nastavnih dana održava prvenstveno zbog učenika, i to s ciljem realizacije nadoknade neodržanih nastavnih sati. Učenici imaju pravo na propisani broj nastavnih dana i sati propisanih nastavnim planom za svaki nastavni predmet”. To se odnosi na zakonski minimalnih 175 nastavnih dana, odnosno u 35 nastavnih tjedana, a za učenike završnih razreda srednjih škola u najmanje 160 nastavnih dana (32 nastavna tjedna).

Na pitanje kakva je preporuka ravnateljima za tjedan nakon Tri kralja, kad određeni broj obitelji odlazi na skijanje, poručuju: “Ministarstvo ne može prejudicirati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete”. Ipak, kako saznajemo u razgovorima s ravnateljima, do pet dana izostanka zbog skijanja ravnatelji će opravdati.

IZVOR: 24sata.hr