Tko je moćni general kojeg je Trump dao likvidirati?

TRI rakete pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici. U napadu su poginula dvojica visokih iranskih dužnosnika – general Qasem Soleimani (62) i Abu Mahdi al-Muhandis.

“Ovo za nas predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad”, izjavio je nakon napada jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

“Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija”, izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif.

General Qasem Soleimani

Od 1998. general Qasem Soleimani vodio je iransku elitnu jedinicu Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) koja se bavi tajnim operacijama u inozemstvu.

Sjedinjene države smatraju IRGC terorističkom organizacijom koja je odgovorna za smrt stotina američkih ili njima savezničkih vojnika i dužnosnika. Pentagon vjeruje kako je Soleimani posljednjih mjeseci sudjelovao u organizaciji višebrojnih napada na koalicijske baze u Iraku, uključujući i onaj 27. prosinca u kojem je poginulo američko i iračko osoblje, piše CNN.

Borba protiv ISIS-a

Iako je za Amerikance Qasem Soleimani bio ključni protivnik njihovih saveznika, bitno je spomenuti koju su ulogu imali on i Iran u borbi protiv ISIS-a.

Dok su se američke snage i lokalni saveznici borili protiv ISIS-a u Siriji i u Iraku, iranske snage gurale su ih natrag u Irak. Soleimani je često vodio tu borbu na frontu. Dodatno, Soleimanijeva jedinica savjetovala je snage odane predsjedniku Assadu i naoružala tisuće šijita, a u Iraku je podržala šijitske paravojne snage koje su pomagale u borbi protiv ISIS-a, piše BBC.

Nakon sudjelovanja u borbi protiv Islamske države, general Soleimani postao je slavna i štovana osoba u Iranu.

Abu Mahdi al-Muhandis

Abu Mahdi al-Muhandis bio je zamjenik vođe Iračkih narodnih mobilizacijskih snaga (PMF). PMF je šijitska paravojna snaga koja se sastoji od bivše policije bliske s Iranom.

Prema iračkom zakonu iz 2016. godine, PMF je kategoriziran kao neovisna vojna sila koja odgovara izravno premijeru.

Pentagon objavio detalje napada

General Soleimani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkome zračnom napadu, objavio je Pentagon.

Američki mediji izvijestili su da su general Soleimani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom.

Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije.

Navodno je nekoliko projektila pogodio konvoj te je najmanje petero ljudi poginulo.

U izjavi Pentagona stoji: “Po nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučnu obrambenu akciju da ubojstvom Kasema Soleimanija zaštiti američko osoblje u inozemstvu”.

Dodaje se: “Svrha napada jest odvratiti iran od planiranja daljnjih napada. SAD će nastaviti poduzimati sve potrebne akcije da zaštiti svoje ljude i interese širom svijeta”.

Napad dronom dogodio se nekoliko dana nakon što su prosvjednici napali američko veleposlanstvo u Bagdadu, sukobivši se na mjestu događaja s američkim snagama.

Pentagon je rekao da je general Soleimani odobrio napade na ambasadu.

IZVOR: 24sata.hr