Stožer: Nema popuštanja, mjere se produžuju do 31. siječnja

Javno se pred kamerama cijepio i predsjednik Zoran Milanović te pozvao građane da učine isto

Ministar Davor Božinović na konferenciji za medije Stožera rekao je da se mjere produljuju do 31. siječnja. Naglašeno je da se mora pratiti situacija u zemljama u okruženju gdje broj zaraženih raste, ali i širenje novog soja koronavirusa. Markotić je kazala da se ta mutirana varijanta vrlo brzo širi, čak i do 70 posto brže. U Hrvatskoj je zaključno sa 7. siječnjem cijepljeno 24.985 osoba.

“U posljednja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794. Među njima je 2251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminulo je 38 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 217.946 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 4304 preminule, ukupno se oporavilo 207.848 osoba, od toga 1538 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutačno 18.277 osoba. Do danas su ukupno testirane 1,061.953 osobe, od toga 6742 u posljednja 24 sata”, priopćili su iz Stožera. Zaključno sa 7. siječnjem cijepljeno je 24.985 osoba.

“Incidencija nam je 351,8 i mi smo po tome na 14. mjestu od 27. zemalja EU”, kazao je Capak. Udio pozitivnih testova nam i dalje pada, kazao je. “Stopa smrtnosti je 1032,9 što nas stavlja na 20. mjesto od 27. zemalja EU. Cijepljeno je 24.985 osoba zaključno sa 7. siječnjem”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Najveći broj hospitaliziranih imali smo 21. prosinca, u razdoblju od 18 dana broj nam je manji za 700”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. “Vjerujemo da sve ukazuje na smanjenje širenja infekcije, ali nema mjesta opuštanju”, dodao je.

Mjere na snazi do 31. siječnja
“Iako je situacija nešto povoljnija, zaključili smo da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Sve te mjere će se produljiti do 31. siječnja”, kazao je ministar Davor Božinović.

“Imamo pozitivne trendove, ali ipak još uvijek ne možemo podvući crtu zbog okupljanja tijekom blagdana kao i zbog potresa. Uzeli smo u obzir da onaj dio koji smo dogovorili s poslodavcima i sindikatima, a vezano je za poticaj radnicima da koriste godišnje odmore, da to završava ovog vikenda te očekujemo više kretanja. Povećat će se mobilnost koja je važan faktor za širenje virusa. U sljedećem razdoblju razgovarat ćemo što s nastavkom školske godine. Uoči zadnje odluke uzeli smo nekoliko tih kriterija u razmatranje. Imali smo i odluku o zabrani napuštanja županija koju smo ukinuli zbog potresa iako je ona bila zamišljena kao preventivna. Ono što epidemiologe brine jest ova situacija u Europi. Zemlje koje imaju relativno oštrije mjere u ovom trenutku imaju rast koji je veoma brz, rapidno se širi”, kazao je Božinović.

Na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja više od 25 osoba, kafići i restorani i dalje ne rade, trgovine rade najduže do 22 sata, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu…. objasnio je Božinović.

“Razgovarali smo o tome da se neke mjere popuste, no kako se situacija mijenja i kako smo imali nepredviđene situacije – mislim na potres i nove sojeve – jako je teško držati se semafora. Mi nismo dosegnuli taj semafor za ukidanje mjera”, kazao je Capak.

“Mi objektivno imamo situaciju koja je teška, a dakako da nas ova situacija u okruženju brine. Britanija ima goleme brojke iako su uveli jake mjere. Njemačka je zadržala svoje mjere. Slovenija koja ima strože mjere ima veliki broj zaraženih i umrlih. Ne smijemo zaboraviti da smo prije nešto više od tri tjedna imali problem punjenja naših bolnica i moramo spriječiti da nam se to opet ne dogodi”, kazao je Capak.

Novi soj virusa širi se vrlo brzo
“Uza sve to i činjenicu da moramo brinuti o bolničkim kapacitetima, tu su i nove mutacije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi koje se vrlo brzo šire, i do 70 posto brže. To je još jedan od razloga jer nitko ne zna kako će se to odvijati sa širenjem tih varijanti. Informacije su da se preporučuje sekvenciranje uzoraka. Za sada, prema informacijama, Malta je detektirala tri takve situacije, Finska 16, Švedska 17, Portugal 34, Belgija 4, Irska čak 147, Italija 33… Prati se situacija, no za sada se zna da ne uzrokuju težu kliničku sliku. No, ono što brine jest brzina širenja i da će to pogoditi one s komorbiditetom. To bi sigurno dovelo do većeg broja ljudi u bolnicama i onih umrlih, pa trebamo biti oprezni”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

IZVOR: vecernji.hr