SAHRANILI SU JE SA ZARUČNIČKIM PRSTENOM: Preminula mlada atletičarka Valentina Valjak: ‘Nije mogla protiv asimptomatske bolesti’

Valentinu Valjak je smrt zatekla kao asistenticu na geografskom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je rektorove nagrade, a od svoje se suradnice i djelatnice oprostilo i Hrvatsko geografsko društvo

U Zagrebu je u 33. godini, nakon kratke i teške bolesti, preminula atletičarka AK Svetice Valentina Valjak. Iako je rođenjem i životom bila vezana uz Zagreb, naša poznata atletičarka podrijetlom je bila iz Brezničkog Huma.

Valentina je rođena 22. studenoga 1988., atletikom se počela baviti 2001. godine u AK Novi Zagreb. U mlađim je uzrastima trenirala disciplinu skok u dalj, da bi u seniorskom uzrastu odabrala duge pruge. Posljednja istrčana utrka bio je Plitvički polumaraton na kojem je 15. studenoga pobijedila u ženskoj konkurenciji. Tjedan dana kasnije 22. studenoga bio joj je 32. rođendan, a svoj bi privatni život okrunila vjenčanjem u srpnju iduće godine, piše Varaždinski.

“Dogodine bi bila doktor znanosti”, govori Valentinin brat Mario Valjak, no sudbina je htjela drugačije. Mario ističe obiteljsko podrijetlo iz Šćepanja u Brezničkom Humu, kamo radi obiteljske pripadnosti godinama već odlaze u posjet rodbini.

S obzirom na to da su i djed i baka, potom stric i teta i naši roditelji vezani uz Breznički Hum, a i Valentinina želja je bila da se također jednog dana vrati na rodnu grudu svojih predaka, pokopana je u vjenčanici i sa zaručničkim prstenom na ruci.

“Požrtvovnost i upornost u atletici i životu omogućili su joj vrlo visoke rezultate, ali nije mogla protiv bolesti za koju nije niti znala da je ima jer je asimptomatska, podmukla i opaka”, neutješan je brat Mario.

Valentinu Valjak je smrt zatekla kao asistenticu na geografskom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je rektorove nagrade, a od svoje se suradnice i djelatnice oprostilo i Hrvatsko geografsko društvo. Pokopana je u srijedu 2. prosinca na mjesnom groblju u Brezničkom Humu.

IZVOR: net.hr