PROMOCIJA KNJIGE DANIJELE MARTINOVIĆ

Nakon promocije knjige Danijele Martinović ‘Šalabahter života – Neopisivo’, Splićanka najavljuje koncert u Zagrebu, gdje će pjevati s Petrom Grašom i sestrom Isabelom u sklopu turneje Neopisivo

Rasplakala sam se jednom na stražnjem sjedištu taksija. Nazvao me prijatelj i pitao imam li još koji primjerak prve knjige ‘Šalabahter života’. Rekao je da je njegovoj prijateljici psihijatar propisao tu knjigu kao terapiju, rekla je Danijela Martinović (48).

Prvu je knjigu u vrlo kratkom vremenu rasprodala, a Splićanka je nedavno u Zagrebu promovirala i drugu knjigu “Šalabahter života – Neopisivo”. U njoj se do kraja ogolila i raspisala koliko joj je teško bilo nositi se s teretom slave. Poručila je publici da ih knjigom poetskih zapisa želi gurnuti preko vlastitih granica.

– Ja sam to prošla, znam da se može – rekla je Danijela, koja svaki dan ustaje u zoru i po nekoliko sati piše.

Kad legne spavati, uz jastuk joj je uvijek tekica u koju zapisuje misli. Iz njezinih snova nastale su knjige koje su pomogle mnogima. Potvrđuje joj to i publika, koja joj nakon koncerata, ili kad je slučajno sretne na ulici, kaže: “Nemate pojma koliko ste nam pomogli, promijenio nam se život”.

Danijela ističe da nije imala namjeru postati spisateljica. Pisati je počela jer je htjela iscijeliti sebe.

– Pjevam više od 30 godina, ali takvo oslobođenje nisam doživjela kao kad sam iz sebe sve izbacila na papir – kaže Danijela.

Ne skriva da joj je u jednom trenutku slava bila opterećenje. Izgubila se u strci koja je nastala oko nje kad je još kao curičak bila na početku karijere. Novine su godinama pisale jedno, publika govorila drugo, njoj bliski ljudi treće, oni koji je vole četvrto, a oni koji je ne vole peto. Sve ju je zateklo nespremnu i vrlo brzo se povukla u sebe. Boljelo ju je što nitko nije primijetio u kakvom je stanju. Nitko je tad nije upitao: “Kako si”. Od nje se očekivalo da bude brbljava i nasmijana.

– Ratnih 90-ih bila sam po 15 sati u kombiju, pjevala i tri koncerta na dan – rekla je Danijela.

Bila je sve samo ne zadovoljna i odlučila je promijeniti svoj život. Prvi korak bio je prihvaćanje boli, no opet je strepila govoriti o tome svjesna da će je netko upitati: “Znaš li kakve sve patnje postoje?”. Povučena u sebe, napravila je i drugi korak. Odlučila je da je dosta bježanja, povlačenja. Zato je, priča, prihvatila svoju bol i rodila se, kaže, nova Danijela. Ona koja više ne hrli prema ugodi, ne bježi od boli. Ističe da je zadovoljna svojim životom, da puna srce može pjevati “Ide mi u životu, ide mi”. 

Tako puna životne energije, jedva čeka i 24. listopad, kad će nakon Pule i Zadra zapjevati i u Zagrebu. Koncert je to u sklopu turneje Neopisivo, napravljene sa Zakladom Hrvatska za djecu, isključivo humanitarnoga karaktera. Gost će joj biti životni suputnik Petar Grašo, s kojim će premijerno otpjevati duet, te sestra Izabela, koja će prvi put pjeva na Danijelinu koncertu. 

Izvor: 24sata.hr