Želite otići iz Hrvatske? U ovoj zemlji kuće daju doslovno besplatno

AKO RAZMIŠLJATE o odlasku iz Hrvatske, Japan bi mogao biti dobra opcija. Naime, u toj zemlji postoji velik broj napuštenih objekata koje su Japanci odlučili davati – besplatno.

Da, dobro ste pročitali. Japan je pokrenuo program kojim želi spriječiti da objekti propadaju pa ih je odlučio na tržištu ponuditi besplatno ili za veoma malu cijenu. Prema izvješću japanske vlade iz 2013. godine, u toj državi je tad postojalo čak osam milijuna napuštenih i praznih kuća. Neke organizacije tvrde da bi do 2033. godine čak 30 posto kuća u Japanu moglo biti prazno.

Sve starije stanovništvo Japana dijelom je zaslužno za velik broj napuštenih kuća u toj državi, piše Insider. Malo je mladih Japanaca koji kupuju kuće onih starijih koji su ih napustili i otišli u umirovljeničke domove ili preminuli. Također, prodaju kuća otežava i dosta rašireno japansko praznovjerje po kojem nekretnine povezane sa samoubojstvima, ubojstvima ili takozvanom “usamljenom smrću” donose lošu sreću pa tako čak postoji i stranica Oshimaland na kojoj se nalazi popis nekretnina koje, kako oni tvrde, “treba izbjegavati”.

Zbog svega toga, mnogi vlasnici nekretnina nemaju drugog izbora nego doslovno pokloniti svoje kuće, a neke lokalne samouprave nude čak i subvencije kako bi potaknule potencijalne nove vlasnike na obnovu tih napuštenih nekretnina koje Japanci zovu “akiya”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i “akiya banke”, odnosno baze podataka o napuštenim kućama koje se nude. Većina tih kuća se u tim bazama nudi ili potpuno besplatno ili za, kako bi se reklo, kikiriki. The Vice piše da je najviša cijena neke nekretnine u tim bazama oko 30 milijuna jena, odnosno nešto više od milijun i pol kuna, no takve cijene su rijetkost, a mnoge se nude za doslovno nula jena.

Pa, ako se želite odseliti…