Uzgajivači ovu godinu ‘prekrižili: ‘Ako dobijemo 10 kg po stablu bit ćemo sretni. Inače bude 40’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

‘Početkom travnja bile su dosta niske temperature, a smokva je kao suptropska voćka dosta osjetljiva na kasne proljetne mrazove’, kaže poljoprivredni savjetnik Zvonimir Vlatković

Na 180 hektara nasada smokava u Zadarskoj županiji ove će godine urod biti tek 20 do 50 posto od uobičajenog, a krivac za to je proljetni mraz koji je zaustavio smokve u buđenju iz „zimskog sna“, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Slična je siuacija u cijeloj Dalmaciji, pa se uz kašnjenje u dozrijevanju očekuje i poskupljenje ove slastice.

Ove godine tek 20 posto uobičajenog uroda

Uzgajivač Eugen Novaković iz Posedarja ima 160 stabala smokve koje će mu ove godine dati tek 20 posto uobičajenog uroda. A i sam urod kasni s dozrijevanjem oko mjesec i pol dana.

“Kad imamo normalnu smokvu, onda ih je 25 u kilogramu, a ovogodišnje su, ajmo reći, surogat od smokve. Nakon što je pao led mjesec dana su bile bez soka i onda su počele izlaziti“, kazao je Novaković za RTL.

Kaže da su rodila samo ona stabla koja nisu bila izravno izložena hladnim strujanjima s Velebita.

„Nešto ćemo iskoristit i to većinom za marmeladu, ali smokvu zelenu, kao konzumnu smokvu, nećemo moći iskoristiti“, dodao je.

 

Osjetljiva na kasne proljetne mrazove

Razlog podbačaju dalmatinskih smokovika leži u temperaturnom šoku za smokve koji su proljetos pretrpjele.

„Moramo znati da su početkom travnja bile dosta niske temperature, bilo je hladno, a ona je kao suptropska voćka dosta osjetljiva na kasne proljetne mrazove. A kad govorimo o tlu, onda uvijek moramo paziti na prikladnost tla prilikom podizanja nasada“, kaže stručni savjetnik za poljoprivredu i hortikulturu Ministarstva poljoprivrede Zvonimir Vlatković.

Na najvećoj plantaži u Ravnim kotarima smokve su se nakon uskrsnog mraza povukle. A kada je zatoplilo, odjednom su krenule izbacivati mnoštvo plodova koje stabla ne mogu iznijeti. Pogotovo petrovke, sorta koja ranije krene dozrijevati.

‘Bit će puno manje roda u berbi’

“Ove druge sorte, zamorčica i bjelica, taman negdje sada dolaze, ali kasni sve. I bit će puno manje roda u berbi“, rekao je za RTL direktor i vlasnik Poljoprivredne zadruge Maslina i vino Radoslav Bobanović iz Polače.

Taj najveći uzgajivač smokava na zadarskom području vjeruje da će imati dovoljne količine za opskrbu trgovačkog lanca s kojim ima ugovor, ali više od par stotina kilograma dnevno neće biti moguće ubrati.

„Inače bi 600 stabala puta 40 kilograma bilo realno, ali ako na 600 stabala dobijemo 10 kilograma, bit ćemo zadovoljni“, ističe Radoslav Bobanović.

Uzgajivači su ovu godinu prekrižili. Sve više strepe od neizvjesnih klimatskih promjena i da kasnoproljetni mrazevi ne ugroze urod i idućih sezona.

 

 

IZVOR: net.hr