Uspješna akcija Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar – lansirali stratosferski radioamaterski balon s repetitorom

Radio klub “Nikola tesla” Bjelovar u nedjelju u podne kraj Paviljona u centru Bjelovara lansirao je stratosferski radioamaterski balon s repetitorom. Bila je to akcija povodom Dana grada Bjelovara i 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture.

– Ovo je četvrti balon koji lansiramo, do sada smo imali meteorološke sonde uglavnom, a sada smo napravili jednu novinu, stavili smo dual-band uređaj na dvije amaterske frekvencije koje služe kao repetitor, pa je i službeni naziv projekta, balon repetitor – rekao je Željko Bukvić  predsjednik Radio kluba „Nikola Tesla“.

Balon je u 13 sati 28 minuta postigao visinu od 32 543 metra i puknuo. Pao je u 14:03 otprilike 4 km od hrvatsko-mađarske granice uz cestu prema Sigetu. Tijekom leta stanica Radio kluba “Nikola Tesla” 9A1GIJ ostvarila je oko 150 veza najviše s radioamaterima iz Hrvatske, te iz Njemačke, Austrije, Slovenije,  Srbije i Bosne i Hercegovine.  Svi oni radioamateri koji su ostavrili barem   jednu vezu s upravnom postajom dobili su prigodnu diplomu i QSL kartu kao potvrdu veze.