U strahu od novog lockdowna opustošili trgovačke centre

Zbog naleta delta soja i straha od novog lockdowna, kupci u Sjedinjenim Državama opustošili su trgovačke lance. S obzirom na nestašicu u trgovinama, najveći tamošnji proizvođač toaletnog papira Procter&Gamble povećao je proizvodnju.

Paničnu kupovinu nije mogla spriječiti ni činjenica da je više od polovice odraslih u SAD-u cijepljeno, kao ni to da su epidemiološke mjere u većini saveznih država ukinute ili ublažene. Amerikanci stoga prikupljaju zalihe svega, a čini se kako im je prvi na popisu baš toaletni papir.

Zalihe tog proizvoda u trgovinama su za 14 posto niže nego inače, a 25. srpnja je zabilježena povećana potražnja od čak 84 posto, pa je P&G organizirao proizvodnju u tri smjene, 24 sata na dan i sedam dana u tjednu. Neke su trgovine, pak, postavile ograničenje broja kupljenih paketa papira, piše Daily Mail.

I ljekarne na udaru

Kupci trgovačkog lanca Costco su se tijekom kolovoza na društvenim mrežama žalili na nestašicu toaletnog papira, flaširane vode i drugih proizvoda. Zamijećeno je da su najtraženiji proizvodi još kozmetika, gotovi kokteli, hladnjaci za vino, osvježivači daha i kolači od sira.

I ljekarne su na udaru. Naime, za čak 52 posto povećana je prodaja sirupa protiv kašlja, a lijekovi za sinuse prodaju se za 65,3 posto više nego inače. Velika je jagma i za antialergijskim proizvodima.

Neki proizvodi su odavno nedostupni

Potpredsjednik trgovačkog lanca Roche Bros, Arthur Ackles obaviješten je prošlog tjedna o ograničenjima kupovine proizvoda P&G-a u svojim trgovinama.

“Kupci postavljaju mnogo pitanja. Određeni proizvodi već su nedavno bili nedostupni. Mislim da se nismo potpuno oporavili od trenutka kad je pogođen lanac opskrbe velikih trgovina“, poručio je i dodao da bi prizori praznih polica mogli potaknuti još veći val panične kupovine.

Trgovački lanac Food City, opskrbljuje se proizvodima manjih tvrtki, samo kako bi zadržao svoje police donekle punima. “Popunjavamo police sa svime što imamo”, rekao je Steve Smith, izvršni direktor tog lanca trgovina, piše Net.hr.