U Općini Rovišće prikuplja se pomoć za Petrinju

na raspolaganje se stavile i kolege vatrogasci iz Francuske, sredstva od novogodišnjeg vatrometa uplatit će se za stradale

 

Pomoć za potresom pogođena područja jutros od 7:30 prikuplja se u Općini Rovišće i građani su donirali sve ono što je najpotrebnije od namirnica, higijenskih potrepština do pokrivača, šatorskih krila itd. Načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan u kontaktu je s načelnikom Stožera civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije Romanom Rosavcem i kako kaže resursi za primanje pomoći na stradalim podučjima su puni.

– Ono što mi je rekao je kako trenutno nemaju gdje sa svom prikupljenom hranom i potrepštinama jer im je sve puno. Ja bih u ovom trenutku zato zamolio naše stanovništvo da budu strpljivi, da pričekaju ili eventualno ako su isplanirali da donesu u naš dom u Rovišću artikle koji su nepokvarljivi i da ćemo mi ipak pričekati s tim jer u ovom trenutku nema smisla voziti robu jer je oni nemaju gdje smjestiti – kazao nam je Prišćan.

Na internet stranici Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije bit će objavljen broj žiro računa na koji će se moći uplatiti financijska sredstva pa će se tako mještani Rovišća moći uključiti i pomoći stradalima. Mi ćemo se također kao Općina uključiti s financijskom pomoći. Zajedno dogovaramo to i s općinama Velika Pisanica, Zrinski Topolovac i ostalim općinama koji su s nama u sastavu LAG-a Sjeverna Bilogora i odredit ćemo određeni dio sredstava koji ćemo uplatiti. Isto tako mi kao općina nećemo imati ove godine uobičajeni novogodišnji vatromet i ta sredstva ćemo uplatiti na račun Crvenog križa Sisačko-moslavačke županije i tako pomoći potrebitima.

 

Vatrogasci Rovišća u kontaktu su sa svojim kolegama u Sisačko moslavačkoj županiji i spremni su u slučaju potrebe i poziva ići na teren.

– Vatrogasci trenutno sudjeluju u prikupljanju pomoći. Moram posebno istaknuti DVD Rovišće i DVD Domankuš koji je prije nekoliko trenutaka dovezao veliku količinu hrane i ostalih potrepština. Na raspolaganju smo i čekamo, da tako kažem mig, ljudi iz Sisačko-moslavačke županije jer samo na organizirani način možemo pomoći. Veliki broj naših dobrovoljnih vatrogasaca iz svih društava očekuje poziv da krenu pomoći.

Pomoć su ponudili i vatrogasci Groupe de Secours catastrophe Français koji su dugogodišnji prijatelji vatrogascima iz Rovišća.

– Oni stoje na raspolaganju ako će trebati pomagati nešto vezano uz ruševine ali za sada smo ih zamolili da pričekaju. Ne treba izlaziti na teren i ne trebaju ići na tako dalek put. Oni su iskazali volju pružiti svoju pomoć na neki način. Da li će to biti financijski pomoć ili pomoć kroz nekakve uređaje koji će biti prijeko potrebni, tu mislim prije svega na agregate, plinske grijalice ili nešto što je u ovom trenutku potrebno, to ćemo vidjeti – rekao je Prišćan.

 

Pomoć se sutra neće prikupljati, ali nakon Nove godine nastavit će se s prikupljanjem.