Svjetski je dan pandi – jedne od ugroženijih životinjskih vrsta

Pande – ti predivni, slatki, veliki medvjedi, kojih danas u divljini ima svega 2000, a oko 200 ih se nalazi u zarobljeništvu. Porijeklom su iz Kine, gdje se njihovo ubijanje do 1997. godine kažnjavalo smrću, a danas je kazna smanjena na 20 godina zatvora.

Najprepoznatljivija prehrambena namirnica u životu pande je bambus, iako mogu jesti i neke druge namirnice, poput meda. Ipak, bambus čini 99% njihove prehrane.

Odrasla panda doseže visinu između 1,2 i 1,5 metara i teži između 75 i 135 kilograma. Nije poznato koliko mogu preživjeti u divljini, ali u zatočeništvu njihov prosječni životni vijek traje 30 godina.

Ubrajaju se među medvjede, ali za razliku od većine drugih medvjeda, pande ne spavaju zimski san. U hladnijim danima, spuštaju se na nižu nadmorsku visinu i ondje nastavljaju grickati bambus. Što se tiče razmnožavanja, ženka donosi jedno do dvoje mladih na svijet svake 2 godine. Mladi ostaju uz majku godinu i 6 mjeseci i zatim odlaze u vlastitu životnu avanturu.

IZVOR: miss7zdrava.24sata.hr