Super radio dobitnik Dun & Bradstreet platinastog certifikata izvrsnosti

Tijekom koronakrize narastao je interes za poslovanje s inozemstvom. Tvrtke koje su se suočile s padom potražnje ili problemima u dostavi počele su otkrivati nove mogućnosti na međunarodnim tržištima. U ovo vrijeme više nego ikad prije postalo je važno da se povjerenje ne temelji samo na riječima, već na podacima. Certifikatom bonitetne izvrsnosti svijetu poručujete: »Partner smo vrijedan povjerenja. Partner koji će vam stajati uz bok i u vrijeme gospodarske krize.« Takvih tvrtki koje ostvaruju natprosječnu kvalitetu poslovanja u Hrvatskoj je prema najnovijem Dun & Bradstreet istraživanju samo 9 posto.

Međunarodna tržišta predstavljaju poslovnu priliku i donose izazove

Sve više tvrtki traži poslovne prilike u inozemstvu. Hrvatsko tržište relativno je malo, zato je rast tvrtke na domaćem tržištu u osnovi ograničen. Osim toga, pandemija bolesti COVID-19 brojne je tvrtke gotovo preko noći gurnula u traženje novih dobavljača i poslovnih partnera izvan granica Hrvatske. Pri ulasku na nova tržišta uvijek se pojavljuju novi izazovi jer je svako tržište donekle specifično. Zato pri sklapanju novih poslova nije važno samo dobro poznavati svoje poslovne partnere, već je važno i da se sami predstavite kao vjerodostojna tvrtka vrijedna povjerenja. To je osobito važno u razdoblju gospodarske krize kad se obično smanjuje bonitetna ocjena tvrtke, produžuju se rokovi, a neke se tvrtke suočavaju s problemom likvidnosti ili čak prestaju s radom. Zato tvrtke postaju oprezne u odabiru poslovnih partnera i načina suradnje s njima. U odlukama se oslanjaju na bonitetne ocjene i analitičke i prediktivne ocjene koje su dostupne u rješenjima Dun & Bradstreet.

»Specijalizirali smo se u proizvodnji fitness sprava čiji dizajn je izuzetno prihvaćen u svijetu te tako dobivamo upite iz Indije, Singapura, Sjedinjenih Američkih Država, Australije pa preko cijele Jugoistočne i Centralne Europe do Ujedinjenog Kraljevstva. Brend koji smo u 5 godina doveli do samog vrha visokokonkuretne fitness industrije sad dobiva vjetar u leđa Srebrnim certifikatom bonitetne izvrsnosti jer inozemni kupci isključivo gledaju certifikate i kroz njih tzv. sigurnost narudžbi kod tvrtki koje su mlade na tržištu i ne još toliko razvikane. Kvalitetan proizvod i suvremeno poslovanje ključ su uspjeha da npr. radite i kad su svi fitness centri u svijetu u lockdownu,« rekao je Vedran Presečki, direktor tvrtke Ferrodus d.o.o., dobitnika Srebrne bonitetne izvrsnosti u 2020.

Poručite globalnom tržištu da uspješno poslujete

Visoka bonitetna ocjena svakoj tvrtki olakšava poslovanje jer njome tržištu poručuje da ostvaruje najviše standarde poslovne etike, pouzdanost u pogledu platne sposobnosti i dostave te kvalitete proizvoda i usluga što je presudno u nesigurnim vremenima. Pa tko ne bi želio surađivati s takvom tvrtkom? U međunarodnom okruženju certificiranje najboljih tvrtki ustaljena je praksa kojom tvrtke dodatno učvršćuju svoj ugled i grade povjerenje. Društvo Dun & Bradstreet ima višegodišnju tradiciju dodjele certifikata bonitetne izvrsnosti koji su već mnogim tvrtkama olakšali poslovanje i na domaćem i na stranim tržištima. Certifikat predstavlja ogledalo tvrtke i služi kao ugledna putovnica u širenju poslovanja na međunarodna tržišta. Uz njega lakše stječete povjerenje novih kupaca i dobavljača te stječete prednost u odnosu na konkurenciju.

»U razdoblju krize uzrokovane bolešću COVID-19 postavljeni su nezamislivi izazovi, posebice iz razloga jer se naši eventi svakog mjeseca organiziraju u drugoj državi. Ipak, za sada uspijevamo sve svoje konferencije održavati online te na taj način kompenziramo kapitalne gubitke. Ponosni smo nositelji Dun & Bradstreet AAA zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti i to ističemo u svakoj mogućoj prilici. Kako smo tri godine zaredom uspjeli ostvariti vrhunske rezultate, držimo da je to dosta važno naglašavati, tim više jer znamo kakva je situacija u zemlji, posebice s aspekta likvidnosti,« rekli su u tvrtki VADEA d.o.o., dobitniku Zlatne bonitetne izvrsnosti u 2020 godini.

Samo je 9 posto hrvatskih tvrtki u »klubu izvrsnih«

Prema najnovijoj Dun & Bradstreet analizi (kolovoz 2021.) samo 9 posto hrvatskih tvrtki ostvaruje natprosječnu kvalitetu poslovanja što je nešto manje nego u studenom prošle godine kad je taj udio iznosio 9,4 posto. Tvrtke koje zadovoljavaju kriterije bonitetne izvrsnosti A, AA i/ili AAA tri godine zaredom stječu pravo na korištenje međunarodno priznatog statusa Srebrne izvrsnosti – njih je prema analizi 4,1 posto. Tvrtke koje zadovoljavaju kriterij za Zlatnu bonitetnu izvrsnost predstavljaju najpouzdaniji, najvjerodostojniji i niskorizični poslovni subjekt. Takvih tvrtki s natprosječnom bonitetnom vrijednošću ima u Hrvatskoj 1,1 posto. Najvišu vrijednost bonitetne izvrsnosti – Platinastu izvrsnost – stječu tvrtke koje Zlatnu izvrsnost pokazuju tri godine zaredom – takvih je 0,7 posto. U usporedbi s prošlogodišnjom analizom primjetan je pad udjela tvrtki koje zadovoljavaju kriterije najviše bonitetne izvrsnosti.

U petak, 1.10.2021. u Zagrebu je održan jesenski susret bonitetno izvrsnih poduzeća gdje su predstavnici tvrtki nositelja certifikata svečano primili plakete kao dokaz svog izvrsnog poslovanja. Ovo je također prilika za networking i upoznavanje mogućih poslovnih partnera – u klubu najboljih hrvatskih tvrtki.

Tvrtke dobitnice Dun & Bradstreet certifikata izvrsnosti koje su sudjelovale na zagrebačkom susretu:
AGILUS TEL d.o.o., ABRAXAS d.o.o., INTERPRETA usluge d.o.o., Atalian Global Services Croatia d.o.o., CARGO-PARTNER d.o.o. , DATALAB HR d.o.o., FADALTI d.o.o., VERBA CENTAR d.o.o., ATELLIOR d.o.o., JURIĆ d.o.o., LED ELEKTRONIKA d.o.o., MB LUXURY GLOBAL d.o.o., OIKON d.o.o., GRADSKA LJEKARNA ZAGREB, Coral Croatia d.o.o., DPD CROATIA d.o.o., Englmayer Zagreb d.o.o., ROG-JOMA d.o.o., STAMBENI ZG d.o.o., IC-HRVATSKA RADIO POSTAJA ČAZMA, KROBEL PROMET d.o.o., JUŽNI PROLAZ d.o.o., GAUSS d.o.o., KRISTIĆ IZOLACIJA d.o.o., Komunalije Hrgovčić d.o.o., AQUACHEM d.o.o., ELDA d. o. o. Nova Gradiška.