Stotine potresa nakon erupcije vulkana u Kongu, lava se zaustavila kraj aerodroma!

Kongoanske vlasti u četvrtak su naredile djelomičnu evakuaciju Gome, grada koji su potresle stotine potresa i u kojem su se otvorile velike pukotine u zemlji nakon erupcije vulkana tijekom vikenda.

Više od 20.000 ljudi ostalo je bez domova, a 40 je nestalo nakon poslije erupcije vulkana koja se dogodila u subotu navečer i iz koje su rijeke lave krenule prema Gomi, usmrtivši barem 31 osobu i uništivši više od 3000 domova, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Lava iz vulkana Nyiragongo zaustavila se tek 300 metara prije aerodroma u Gomi, središnjoj lokaciji humanitarnih operacija za istočni Kongo.

Podaci o seizmičkim aktivnostima i deformacijama tla ukazuju na prisutnost magme ispod Gome, koja se proteže ispod jezera Kivu, rekao je Ndima Kongba, vojni guverner pokrajine Sjeverni Kivu.
“S obzirom na ove znanstvene opservacije, erupcije na tlu ili pod jezerom ne mogu se trenutno isključiti kao mogućnost, i mogu se dogoditi s malo ili bez ikakvog upozorenja”, rekao je Kongba.

Deset gradskih četvrti bilo je potrebno evakuirati u Sake, drugi grad na jezeru oko 21 kilometar sjeverozapadno, rekao je.
“Evakuacija je obavezna, oni koji to ne učine žurno, snose nepotrebne rizike. Povratak kući može se dogoditi tek prema preporuci pokrajinski vlasti.” UN je priopćio u srijedu da privremeno premješta oko 250 svojih neesencijalnih radnika, od kojih je pola humanitarnih djelatnika, i oko 1500 članova njihovih obitelji u grad Bukavu, oko 50 kilometara južno.

 

IZVOR: tportal.hr