Slavimo Svjetski dan umjetnosti

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

 

UNESCO poziva da se proslavi sudjelovanjem na debatama, radionicama, ali i posjetom izložbi i drugih kulturnih događaja

Danas je svjetski dan umjetnosti. Organzacija International Association of Art (IAA) odabrala je datum 15. travnja da bi odala počast slavnom renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju koji je rođen na današnji dan 1452. godine.

Već drugu godinu za redom IAA će ovaj dan obilježiti online debatom, a fokus će biti na financijskoj situaciji u kojoj su se usred pandemije našli umjetnici diljem svijeta, razgovarat će se o shemama pomoći i izazovima s kojima se susreće kulturni i kreativni sektor koji je, ističu iz IAA, znatno oslabio socijalni i ekonomski status umjetnika i kulturnih radnika posebice onih koji rade kao freelanceri. I UNESCO, službeni partner nevladine organizacije IAA, poziva da se Dan umjetnosti proslavi sudjelovanjem na debatama, radionicama, ali i posjetom izložbi i drugih kulturnih događaja. – Okupiti ljude, nadahnuti i umiriti: to su moći umjetnosti čija je važnost naglašena tijekom pandemije koronavirusa. Sa stotinama tisuća ljudi izravno pogođenih virusom i još milijardu više onih koji su ili u izolaciji ili u borbi protiv pandemije na prvim linijama bojišnice, Svjetski dan umjetnosti je podsjetnik da umjetnost ima moć udruživanja i povezivanja u kriznim vremenima- poručuje generalni direktor UNESCO-a, Audrey Azoulay.

Današnji dan obilježava i Muzej suvremene umjetnosti happy hourom u trajanju od 17 do 19 sati kada će ulaznice na aktualnu retrospektivu “Baciti istinu u lice!” Ratka Petrića biti dostupne po 50 posto sniženoj cijeni.

 

IZVOR: vecernji.hr