Putem skeniranja oka mogao bi se utvrditi rizik od smrti, tvrdi novo istraživanje

AUSTRALSKI znanstvenici su nizom ispitivanja došli do zaključka da se veće odstupanje nečije kronološke dobi i procijenjene biološke starosti mrežnice može povezati s povećanim rizikom od smrti.

Analiza se provodi pomoću programa umjetne inteligencije koji analizira slike fundusa, unutarnje stražnje površine oka. Ljudi s odstupanjem većim od desetljeća imali su do 67 posto veću vjerojatnost da će umrijeti, prema stručnjacima koji su pratili volontere 11 godina.

Rizik od smrti veći za 2 posto za svaku godinu odstupanja

Više od polovice ispitanih je imalo mrežnicu čija je biološka starost procijenjena na najmanje tri godine starijom od njihove stvarne biološke dobi.

Neki su imali mrežnice čak desetljeće starije, prema istraživanju objavljenom u British Journal of Ophthalmology.

Dr. Lisa Zhuoting Zhu, jedna od autorica studije, rekla je: “Ova otkrića sugeriraju da dob mrežnice može biti klinički značajan biomarker starenja. Mrežnica nudi jedinstven, pristupačan ‘prozor’ za procjenu temeljnih patoloških procesa sistemskih vaskularnih i neuroloških bolesti koje su povezane s povećanim rizikom od smrtnosti.”

Dalje je objasnila: “Ovu hipotezu podupiru prethodne studije, koje su sugerirale da snimke mrežnice sadrže informacije o kardiovaskularnim čimbenicima rizika, kroničnim bubrežnim bolestima i sistemskim biomarkerima.”

 

 

IZVOR: index.hr