Proradio besplatni Internet u središtu Bjelovara. Evo gdje su pristupne točke

Grad Bjelovar jedan je od gradova koji je uspio iskoristiti vaučer u vrijednosti od 15 tisuća eura za nabavu i postavu opreme za bežični pristup širokopojasnom internetu koji je upravo od danas dostupan građanima. Riječ je o inicijativi Europske komisije ”WiFi4EU” koja je pokrenuta 2018. godine, a kojom se želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu svim građanima EU u javnim prostorima. Dakle, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, od danas mogu koristiti besplatni Internet putem WiFi pristupnih točaka.

-Do sada smo imali nekoliko upita gdje je ”zapelo” s realizacijom najavljenog projekta ‘WiFi4EU” na koji se Grad prijavio odmah na početku. U međuvremenu su se javili određeni problemi oko procedure koja je bila dosta komplicirana i zbog koje se odužio cijeli postupak. Međutim, uspjeli sve smo uspjeli posložiti na vrijeme i napokon omogućiti našim građanima, ali i turistima besplatni Internet u središtu grada. Vrijednost vaučera koji nam je dodijelila Europska komisija iznosi 15 tisuća eura, no odlučili smo uvesti nešto bolju varijantu tako da je Grad dodao još nešto novca za nabavku bolje opreme. Treba napomenuti da besplatni Internet nije namijenjen skidanju filmova i, primjerice, igranju igrica, već pretraživanju jednostavnijih informacija–kazao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik te javno uputio pozdrave svima koji su ga nedavno prozivali zbog kašnjenja u realizaciji besplatnog interneta.

Turkalj: Postavili smo višu razinu opreme

U moru raznih proizvođača WiFi opreme na tržištu inače nije lako izabrati onog pravog kada je u pitanju ozbiljan projekt poput WiFi4EU, gdje će se u konačnici obavljati i razne provjere na samim instalacijama od strane nadležnih tijela Europske Unije.
-Postojala je tehnička specifikacija koju smo morali ispoštovati, no kako je gradonačelnik rekao, odlučili smo se postaviti višu razinu opreme. Upotrijebili smo Aruba access point uređaje koji mogu primiti 200 korisnika po jedinici. Međutim, tada je, razumljivo, Internet sporiji pa bi zato 50 korisnika po jedinci bila optimalna brojka za normalan rad bežičnog interneta–kazao je Ivan Turkalj, direktor bjelovarske tvrtke Image Enter koja je bila izvođač radova na spomenutom projektu.

Lokacije pristupnih točaka

Pristupne točke za besplatni Internet instalirane su na zgradi Gradske uprave, Tehnološkom parku, Kulturnom i multimedijskim centru, Gradskom muzeju, Narodnoj knjižnici ”Petar Preradović”, Omladinskom domu i tamošnjem dijelu gradskog korza. Kako se danas moglo čuti na tiskovnoj konferenciji za medije ispred Gradske uprave, središnji gradski park bilo nemoguće pokriti zbog drveća koje inače blokira signal. Tako da vas to ne iznenadi. Inače, jedan od prvih koji je isprobao besplatni Internet bio je gradonačelnik Hrebak. (ika)

 

IZVOR: bjelovar.live