Pojedi sve što je na tanjuru ili plati kaznu!

Ako gost ne pojede sve što je stavio u tanjur plaća na osnovni račun još euro ili dva. Njemačka je poznata po razvrstavanju otpada, ali se malo vodi računa o tome što se baca. Svakodnevno u kanti za otpatke završi oko 200 grama hrane po stanovniku.

U cilju sprečavanja bacanja hrane, brojni azijski restorani u Njemačkoj počeli su naplaćivati kazne gostima ukoliko “ne poližu tanjure”. Naime, u ovim restoranima se poslužuje hrana na švedskom stolu.

Ako gost ne pojede sve što je stavio u tanjur plaća na osnovni račun još euro ili dva. Njemačka je poznata po razvrstavanju otpada, ali se malo vodi računa o tome šta se baca. Svakodnevno u kanti za otpatke završi oko 200 grama hrane po stanovniku.

Ako ne završite obrok platit će te dodatno

Štutgartski restoran Juki, kome su specijaliteti suši i gril, gostima koji ne završe obrok naplaćuju jedan euro. Svi koji se zateknu u ovom restoranu imaju mogućnost se odlučiti na “Probaj 120” to jest mogu jesti koliko i što žele sa švedskog stola u trajanju od dva sata. Ali ako im i djelić hrane ostane u tanjuru plaćaju kaznu.

Vlasnik restorana kako prenosi EuroActiv kaže da se to zove “sve što možeš pojesti” a ne “sve što možeš natrpati” kaže vlasnik restorana Guju Luan i dodaje: “Kao vlasnik restorana ne želiš  uznemiravat goste. Međutim, neki od njih ne shvaćaju sistem pojedi koliko možeš kako treba“, dodaje vlasnik Jukia.

Po sličnom principu posluje i japanski restoran Okini u Dizeldorfu. U ovom restoranu ukoliko gost na tanjuru ostavi hladnu hranu plaća kaznu u visini jedan euro, a ako je u tanjuru ostavljena hrana još uvijek topla mora izdvojiti dva eura. Ovaj restoran preko web stranice savjetuje svoje goste da naruče onoliko koliko mogu pojesti.

U restoranu Himalaja u Mendenu u Njemačkoj visina kazne određuje se na osnovu težine ostataka hrane u tanjuru. Tako se plaća dodatnih dva eura ako je ostalo više od 100 grama hrane.

Svaki Nijemac dnevno baci 225 grama hrane

Svaki Nijemac baci u prosjeku 225 grama hrane dnevno, od čega je samo treći

Principi po kojima posluju ovi azijski restorani sprečavaju bacanje hrane istovremeno pomažući onima kojima je to potrebno jer prikupljeni novac od kazni bude poklonjen u dobrtvorne svrhe.

 

Istraživanje je pokazalo i da svaki građanin Njemačke godišnje baci hranu u vrijednosti od oko 235 eura.

 

IZVOR: agroklub.ba