Planet sve užareniji: Ovo je bio najtopliji studeni u povijesti

Prema podacima službe za klimatske promjene Copernicus, studeni 2020. jedan je od najtoplijih mjeseca ikad zabilježenih, prenosi Mashable.

Uz studeni, i siječanj, svibanj i rujan 2020. prema evidenciji ove službe pokazuju rekordne brojke. Svi su oni bili najtopliji mjeseci prema evidenciji službe Copernicus koja datira u 1979. godinu.

 

Služba je u ponedjeljak izvjestila da je studeni bio topliji za 0.8 Celzija od prosječne temperature  u referentnom razdoblju od 1981. do 2000. godine te za 0,1 Celzijevih stupnjeva topliji nego 2016. i 2019. godine, kada su evidentirane rekordno visoke temperature za studeni.

– Ovi podaci ukazuju na jasan znak da se svijet konstantno zagrijava – rekao je Zeke Hausov, klimatolog na Breakthrough institutu.

Smatra se da su iznadprosječni mjeseci u 2020. godini uzrok prisustva prirodnog vremenskog obrasca nazvanog La Niña. Tijekom tog obrasca, veliki dio površinskih voda u Tihom oceanu hladio se, dok su se hladne vode podizale na površinu. Sve je to dovelo do efekta planetarnog hlađenja.

 

U studenom su temperature preko cijelog Arktika, Sjeverne Europe i Sibira bile puno toplije od prosjeka. Također, toplije od prosjeka bilo je i u SAD-u, Australiji i velikom dijelu Afrike.

Ovi zabrinjavajući podaci od siječnja do studenog 2020. izjednačuju se s podacima iz 2016. godine, koja je smatra jednom od najtoplijih godina u povijesti.

– Ovi su podaci u skladu s dugoročnim kretanjem globalnog zatopljenja te se trebaju shvatiti kao alarmi uzbune i uzeti u obzir ozbiljnije no ikada – navodi se u priopćenju Carla Buontempa, direktora službe Copernicus.

 

IZVOR: 24sata.hr