Ovo su nove mjere za granice

Putnici će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na 7 dana ako PCR test bude negativan, rekao je Božinović

 

Na današnjoj presici za medije, šef Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Davor Božinović rekao je kako su donešene nove mjere za putnike koji ulaze u Hrvatske, osobito za one koji dolaze iz država u kojima je lokaliziran novi soj virusa.

Popis država prema kojima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere određivat će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a svi će putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku morati imati negativan test ili ići u izolaciju na 14 dana.

Ovdje možete pročitati dokument

– Nova odluka je usklađena s preporukama Europskog vijeća, a popis država, koji je sastavni dio odluke, donosit će HZJZ. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na 7 dana ako PCR test bude negativan – rekao je Božinović.

– To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini EU – dodao je Božinović.

Posebna pravila vrijedit će i za osobe koje dolaze u Hrvatsku s ciljem dopremanja pomoći. Te će osobe moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne suglasnosti Stožera, rekao je na presici za medije Davor Božinović.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU.

– Ali po dolasku iz trećih zemalja zbog neodgodivih razloga – kao što su bolest, pogreb – ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Sve će biti objavljeno tijekom dana -dodao je Božinović.

 

IZVOR: 24sata.hr