Originalan dar za Valentinovo: Kupite joj na aukciji komadić Marsa ili zvjezdanu prašinu

Aukcijska kuća Christie’s u utorak 9. veljače pokreće aukciju meteorita te komadića s Mjeseca i Marsa, pa to može biti prilika za kupnju darova za Valentinovo, ako imate novca. Aukcija traje do 23. veljače

Christie’s od danas, 9. veljače prodaje 72 meteorita online. Riječ je o čvrstim krhotinama s nebeskih tijela poput kometa i asteroida koji na Zemlju dolaze kao zvijezde padalice, nakon što nekako prežive putovanje kroz atmosferu.

– Težina svakog poznatog meteorita manja je od svjetske godišnje proizvodnje zlata, a ova prodaja nudi spektakularne primjerke za kolekcionare, koji su dostupni po cijeni od nekoliko stotina do nekoliko stotina tisuća dolara – piše na stranici aukcijske kuće.

U kolekciju je uključen meteorit koji sadrži 7 milijardi godina staru prašinu, kao i svemirski dragulji umotani u  željezo. Tu je i četvrti po veličini komadić Mjeseca koji imamo na zemlji, kao i veliki komad stijene s Marsa, vrijedan  oko 30.000 do 50.000 dolara, koji u sebi sadrži ‘zarobljene’ mjehuriće planetarne atmosfere.

Prema aukcijskoj kući Christie’s, danas na svijetu postoji desetak uzoraka s Mjeseca i Marsa, te još desetak onih koji su smješteni u poznatim muzejima širom svijeta.

– Svatko ima na umu sliku kako bi trebao izgledati meteorit,  izvanzemaljsko tijelo zagrijano trenjem dok probija Zemljinu atmosferu – kaže James Hyslop, voditelj znanosti i prirodoslovlja za Christie’s.

– Rijetko koji objekti prežive ovaj ‘vatreni’ silazak na zemlju, a da izgledaju ovako kao što izgledaju ovi. Čudo je gledati ih i čast mi je što mi je povjerena njihova prodaja – kaže Hyslop.

Jedan predmet iz kolekcije nikada nije pao na tlo. Naime, jedan mladić u Maroku je pronašao  meteorit u granama drveta, samo dan nakon meteorskog pljuska. Njegova je vrijednost između 95.000 i 158.000 kuna. Također, na aukciji je i komad iz najvećeg meteoritskog pljuska u Odesi u Teksasu, za koji se očekuje da će postići cijenu između 252.000 i 380.000 kuna.

– Ako je ikada postojalo vrijeme koje nas može zaprepastiti beskonačnošću noćnog neba, to je upravo vrijeme u kojem mi živimo, a ako želite dodatno nadahnuće – dodirnite meteorit rekao je kustos zbirke aukcijske kuće Darryl Pitt.

Jedan od vrhunskih primjeraka aukcije bit će 16-kilogramski ‘visoko estetski orijentirani kameni meteorit’, koji se procjenjuje na 50.000 do  80.000 američkih dolara, ili između 316.000 i 506.000 kuna.

– Za razliku od 99 posto svih ostalih meteorita, ovaj se meteorit nije srušio ili okrenuo dok je zaranjao na Zemlju, već je tijekom cijelog spuštanja zadržao stabilnu orijentaciju. Površina koja je bila okrenuta prema Zemlji prikazuje oznake leta koje daju specifičan izgled ovom vanzemaljskom aerodinamičnom obliku – ističe Pitt.

Meteoriti koji su na prodaju pronađeni su po cijelom svijetu, od Sahare do Čilea i Rusije.

Aukcija pod nazivom ‘Duboki utjecaj: Marsovski, Lunarni i drugi rijetki meteoriti’ traje do 23. veljače, a zainteresirani kupci iz New Yorka mogu ih i osobno vidjeti, po dogovoru, prenosi CBS News.

 

IZVOR: 24sata.hr