Oprez prilikom kupanja na ribnjacima i ostalim “divljim” kupalištima

Val topline zahvatio je Hrvatsku punom snagom, pa nije čudno da se osvježenje traži na bilo koji način, no ako ga već tražite na jezerima, ribnjacima i ostalim neuređenim kupalištima treba biti oprezan. Osobito ako puštate djecu bez nadzora na takva mjesta.

Naime, na ribarskoj vodi Vustje u Čazmi, mladi Čazmanci su našli mjesto gdje se mogu osvježiti, pa za to koriste i skokove sa skele koja koristi ribičima za održavanje ribnjaka.

Svi smo svjedoci kako se zadnjih dana u Hrvatskoj dogodilo nekoliko utapanja, pa valja prije svega apelirati na roditelje da ukoliko puštaju djecu na kupanje u ribnjacima ili jezerima svakako netko od odraslih koji dobro pliva bude u pratnji. Valja isto tako imati na umu da voda u ribnjacima nije bistra kao u bazenima ili moru, pa je i vidljivost u njoj slabija i prilikom ronjenja lako može doći do dezorijentacije.  Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno, temperatura je u jezeru gore toplija, a dolje hladnija. Velik problem kupačima zna predstavljati i raslinje o koje se zapletu, pa se uspaničare i na kraju utope. Velik je rizik i kupanje u muljevitim šodericama zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti.

MUP je izdao niz upozorenja za sve kupače, a možete ih pročitati OVDJE!