Omiljeni svjetski napitak će drastično poskupjeti

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

 

Krivci su promet i mraz ondje gdje ga nikad nije bilo

Cijene kave na svjetskom tržištu porasle su zbog poremećenih transportnih tokova i mraza u Brazilu

Najgori mrazovi u posljednjih nekoliko desetljeća u najvećem svjetskom proizvođaču kave Brazilu i rekordno visoki troškovi prijevoza zbog zastoja u brodskom transportu uslijed pandemije Covida-19 u idućih nekoliko tjedana rezultirat će rastom cijena kave na najvišu razinu u posljednjih nekoliko godina, procjenjuju analitičari.

Ostalo je već poskupjelo

Rast cijena kave dodatno će poskupjeti košaricu osnovnih namirnica, nakon što su već poskupjeli kruh, biljna ulja i šećer. Indeks UN-ove agencije za hranu koji pokazuje svjetske cijene hrane u srpnju je porastao za 31 posto u odnosu prema istom mjesecu godinu prije, i to u vrijeme kad mnogi potrošači još imaju financijskih problema zbog pandemije.

Najgori mraz u Brazilu od 1994. godine vinuo je cijene nepržene kave na najvišu razinu u posljednjih gotovo sedam godina, a teret toga prenijet će se na potrošače koji kupuju prženu ili mljevenu kavu u supermarketima. Terminska cijena arabice na američkom tržištu udvostručila se u posljednjih 12 mjeseci, a brazilski urod pogođen je sada i najgorom sušom u posljednju 91 godinu. U područjima u kojima stabla kave nisu preživjela trebat će i sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje.

Utjecaj pandemije

I poremećaji u globalnim isporukama, izazvani porastom potražnje za potrošačkom robom nakon pandemije i nedovoljnim brojem raspoloživih brodova, također su prouzročili oštar uzlet cijena prijevoza kave do glavnih zemalja potrošača u Sjevernoj Americi i Europi. Trgovci vjeruju da će potrošači uskoro plaćati višu cijenu kave u trgovinama, a trošak kave u kafićima kratkoročno možda neće pratiti taj trend.

Posljednji podaci američkog statističkog ureda pokazuju da je u travnju prosječna cijena mljevene kave bila 4,75 dolara po litri, što je 8,1 posto više nego godinu prije i najviša razina od srpnja 2015. godine. Inače, Brazil je zaslužan za 30 posto ukupnog svjetskog izvoza kave.

 

IZVOR: net.hr