Novi opasni trend među mladima u Europi

Traže tko će ih zaraziti koronom, objasnili i zašto

Mladi po društvenim mrežama traže zaražene koji bi onda virus prenijeli njima

Zabrinjavajući trend pojavio se u Francuskoj gdje su danas na snagu stupile još jače mjere borbe protiv koronavirusa pa se bez toga da ste cijepljeni, preboljeli Covid-19 ili testirani više ne može niti u restorane i kafiće, na duža putovanja vlakom ili posjetiti bolnice, piše Guardian.

No, neke to nije natjeralo da odu po svoju dozu cjepiva već sve veći broj mladih Francuza, po pisanju medija, traže po društvenim mrežama druge ljude zaražene koronavirusom da bi i njih zarazili pa da dobiju covid-propusnicu bez da se cijepe ili testiraju.

Mladi smatraju da neće teže oboljeti

LeFigaro je razgovarao s nekoliko njih koji uglavnom razmišljaju na način da neće imati teže simptome jer su mladi. “Više bih se volio zaraziti i biti u samoizolaciji pa da moj imunosni sistem zna kako prirodno prebroditi bolest”, kazao je jedan.

Još jedan je student otvoreno na FranceTV govorio zašto bi se radije zarazio nego cijepio. “U najgorem scenariju, bit ću u krevetu nekoliko dana, a u najboljem uopće neću imati simptome… Ako ipak završim na Odjelu intenzivne njege požalit ću takav potez, ali iskreno mislim da se to neće dogoditi”, rekao je.

Masovni prosvjedi protiv Vlade

Inače, najava još šire primjene covid-propusnica u Francuskoj je dovela do četiri tjedna žestokih prosvjeda protiv tog poteza, dok se Vlada nada kako će time podići broj cijepljenih stanovnika. Od 21. srpnja u Francuskoj se bez propusnica nije moglo u kino, kazalište ili muzej, a proširenje tog popisa mjesta odobrilo je Francusko ustavno vijeće.

Službeni podaci pokazuju da je više od 237 tisuća ljudi samo tijekom prethodnog vikenda prosvjedovalo protiv uvođenja covid-propusnica, a tvrdili su da se time krše njihove građanske slobode. S druge strane, prošlog tjedan je francuski predsjednik Emmanuel Macron preko TikToka poslao jasnu poruku: ‘Cijepite se!’.

 

IZVOR: net.hr