NOVI BIZNIS U DOBA KORONE; Njihovi vlasnici zgrću milijune, a država ih ne oporezuje.

S procjenom da u Hrvatskoj postoji 20.000 aparata za kavu koji dnevno mogu napraviti tri milijuna čaša tog napitka po cijeni od tri kune, dolazi se do devet milijuna kuna na dan koje njihovi vlasnici spremaju u džep bez ikakvog oporezivanja, što je naljutilo ugostitelje

Koronavirus je zatvorio ugostiteljske objekte, ali je zato procvjetao biznis s aparatima za kavu. Poznato je kako se Hrvati teško odriču omiljenog crnog napitka pa je RTL izračunao koliko se novca okrene ubacivanjem kovanica u aparate koji su sada počeli nicati posvuda.

Procjenjuje se da aparata za kavu i druge tople napitke u Hrvatskoj ima oko 20.000. Svaki od njih na dan može napraviti 100 do 200 čaša kave koje koštaju u prosjeku tri kune. Nabavna cijena kave je kunu po čaši, pa stoga ispada da se dnevno popije tri milijuna čaša kave koje koštaju ukupno devet milijuna kuna. Vlasnici kafe-aparata, dakle, imaju šest milijuna kuna čiste zarade dnevno.

No, bez tih, pa i većih iznosa ostali su ugostitelji koji upozoravaju da vlasnici aparata za kavu u ovakvoj situaciji nepošteno profitiraju, jer za “aparatušu” nema fiskalizacije, poreza na potrošnju, troškovi radne snage su minimalni, a sirovina je uvozna. Ogorčeni su i time što odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite ne mogu posluživati niti kavu za rad, dok aparati neprestano “drndaju”.

“Nema nikakve logike da mi, koji imamo perilice, dezinfekcijska sredstva, obučeni smo po tim nekim higijenskim uvjetima, ne možemo usluživati, a paralelno samoposlužni aparati mogu funkcionirati kako funkcioniraju”, ogorčen je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Posluživanje kave za van

Od Stožera je zatražio da im dopusti posluživanje kave za van i otvaranje terasa. Zasad nije poznato kako će Stožer reagirati na te zahtjeve, no ako se pita građane, bez kave se ne može, a kafići bi trebali ostati otvoreni.

 

IZVOR: net.hr