Na planetu kod umiruće zvijezde moglo bi biti života: “Ostali smo u šoku”

ZNANSTVENICI vjeruju da su otkrili planet na kojem bi moglo biti života. Radi se o planetu koji orbitira oko umiruće zvijezde, javlja BBC. Bude li otkriće potvrđeno, bit će to prvi put da je u orbiti umiruće zvijezde, tzv. bijelog patuljka, otkriven planet koji bi mogao podržavati život.

Planet je detektiran u tzv. nastanjivoj zoni, odnosno u orbiti u kojoj nije ni prehladno ni pretoplo za postojanje života. Studija o otkriću planeta objavljena je u znanstvenom časopisu Royal Astronomical Society.

“Ovo je prvi put da tako nešto vidimo”

Profesor Jay Farihi s londonskog University Collegea, koji je glavni autor studije, rekao je da je opservacija takvog planeta novost za astronome: “Ovo je prvi put da je takvo nešto viđeno u nastanjivoj zoni bijelog patuljka. Postoji mogućnost da na planetu koji orbitira oko bijelog patuljka postoji život.”

Kad vrlo velike zvijezde potroše svoje gorivo, pretvaraju se u crne rupe. No, manje zvijezde, poput našeg Sunca, postaju bijeli patuljci – zvijezde koje su potrošile svo svoje nuklearno gorivo i izgubile svoje vanjske slojeve.

Bijeli patuljci su obično veličine planeta te emitiraju plavičasto-bijelu svjetlost kad se formiraju. Planet koji je vjerojatno otkriven nalazi se, u svemirskim okvirima, relativno blizu – udaljen je “samo” 117 svjetlosnih godina od Zemlje. Smatra se da je 60 puta bliži svojoj zvijezdi nego što je Zemlja udaljena od Sunca.

Što je točno otkriveno?

Tim znanstvenika nema direktnih dokaza o postojanju planeta, ali su otkrili gibanje 65 struktura veličine Mjeseca u nastanjivoj zoni bijelog patuljka. Udaljenost jedne strukture u odnosu na drugu se ne mijenja, što sugerira da su pod gravitacijskim utjecajem planeta u blizini.

“Tim je ostao u šoku. Gibanja su bila tako precizna da se to ne može izmisliti”, rekao je profesor Farihi za BBC.

Nastanjiva zona je svojevrsna “traka” oko zvijezde u kojoj voda na planetu može postojati u tekućem stanju, što je pogodno za život. Obično se takva zona naziva “zonom Zlatokose” (po bajci, op.a.). Naime, ako je planet preblizu zvijezdi, onda je temperatura previsoka i nema uvjeta za tekuću vodu. Slično vrijedi i za planet koji je predaleko od zvijezde – temperatura je preniska da bi postojala tekuća voda.

 

Ovi rezultati trebali bi potaknuti astronome da traže direktne dokaze za postojanje planeta u orbiti bijelih patuljaka. Obično u astronomiji vrijedi – ako nađete jedan, to znači da je to uobičajeno”, rekao je profesor Farihi.

 

 

 

IZVOR: index.hr