Meteorolog otkrio kakav će biti lipanj

Čini se da će i srpanj i kolovoz biti topliji od prosjeka, s tim da bi odstupanje temperature moglo biti jače izraženo nego u lipnju.

Dugoročne prognoze za mjesece i sezone pred nama u posljednjim su desetljećima znatno napredovale, no govoreći o takvim prognozama, važno je znati da je riječ o potpuno drugačijim modelima i drugačijem tumačenju prognoze. Tako, kad govorimo o prognozi za lipanj, ne možemo reći hoće li 22. ili 25. lipnja biti kišovito ili sunčano, odnosno toplo ili hladno, no možemo reći neke informacije o lipnju općenito. A za lipanj se čini da će biti topliji od prosjeka, što bi značilo da će razdoblja s temperaturom iznad 26°C nadvladati ona s temperaturom ispod te vrijednosti, odnosno bit će češća i jače izražena. No sigurno će biti i povremenih pljuskova. U u kopnenim krajevima lipanj je najkišovitiji mjesec u godini. Dakle, najčešće se pojavljuje kiša i njene su količine tada najveće, veće nego u ijednom drugom mjesecu u godini.
Čini se da će i srpanj i kolovoz biti topliji od prosjeka, s tim da bi odstupanje temperature moglo biti jače izraženo nego u lipnju. U prijevodu, povećana je vjerojatnost za toplinske valove, temperaturu iznad 33°C koja se može zadržavati više dana zaredom. Oborine je pak uvijek teže prognozirati nego temperaturu, no čini se da će srpanj i kolovoz biti sušniji od prosjeka. Kiša će se javljati rjeđe nego inače, osobito u kolovozu. Nevremena uvijek može biti, osobito na kopnu pri velikim vrućinama.

Izvor: vecernji.hr