Lažni policajci pljačkaju građane, policija uputila ozbiljno upozorenje

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

 

LAŽNO se predstavljajući kao policajac, 44-godišnjak je u Biogradu, po uobičajenom modelu da je zbog istrage dužan podići i provjeriti njen novac s bankovnog računa, 72-godišnjakinju prevario i uzeo joj veći novčani iznos, a kako se nalazi izvan državnih granica, za njim je raspisana potraga.

Iz policije su priopćili da su proveli kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom zbog kaznenog djela prevare, a s obzirom na to da je trenutno nedostupan policiji, za njim je raspisana potraga.

 

Osumnjičeni je izvan Hrvatske, policija ga zna otprije

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni 2. veljače s mobitela nazvao oštećenu, lažno joj se predstavljajući kao policajac koji radi provjere treba podići novac s njezina računa. Rekao joj je da podignuti novac treba predati ovlaštenoj osobi koja će sljedećeg dana u civilu doći na njenu kućnu adresu i da će joj novac biti vraćen nakon dovršene istrage.

Ne sumnjajući u istinitost njegovih navoda, 72-godišnjakinja je povjerovala u tu priču te u banci podigla svoju ušteđevinu i veći novčani iznos predala nepoznatom muškarcu kojeg je ovaj prevarant angažirao da preuzme kuvertu i dostavi mu je, ne navodeći o kojoj se vrsti pošiljke radi.

U policiji sumnjaju da taj 44-godišnjak ovakve oblike prevara čini dok se nalazi izvan hrvatskih granica, odakle putem telefona poziva svoje potencijalne žrtve i organizira druge osobe kako bi mu dostavile novac.

U policiji ovaj novi slučaj prevare koriste kako bi opetovano građanima skrenuli pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke te u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.

 

Policija savjetuje: Budite oprezni!

“Posebno napominjemo kako telefonske pozive u kojima osobe traže podatke vaših bankovnih računa, novčanih transakcija ili traže da im se preda novac radi daljnjeg policijskog postupanja, ne upućuje policija, već se radi o osobama-prevarantima koji se lažno predstavljaju kao policijski službenici, a sve u cilju protupravnog stjecanja imovinske koristi”, ističu iz policije.

Građane savjetuju da budu oprezni i sumnjičavi te ih kontaktiraju nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva kako bi provjerili sumnjive osobne ili telefonske zahtjeve nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene.

Posebnu molbu uputili su osobama koje brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prevara, s obzirom na to da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđili novac.