kraći radni tjedan dobar i za okoliš

Manje sati rada može pozitivno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje jer imate više vremena za opuštanje i viđanje prijatelja i obitelji. A sada studija dokazuje da je kraći radni tjedan dobar i za okoliš.

Studija navodi da će se zbog količine ugljičnog dioksida koji proizvodimo, ‘stvarni održivi radni tjedan’ vjerojatno trebati smanjiti na manje od 10 sati tjedno po osobi, čak i u ekonomijama gdje se pazi na okoliš i gdje su emisije štetnih plinova manje.

Naime, kaže studija, možda bi više tvrtki trebalo ozbiljno razmisliti o provedbi četverodnevnih radnih tjedana, ili barem češće dopustiti zaposlenicima da rade od kuće. U kraćem bi radnom tjednu manje ljudi putovalo u urede, što bi značajno smanjilo ugljični dioksid koji se emitira zbog korištenja prijevoznih sredstava.

U studiji se tako navodi da bi smanjenje radnog vremena za samo jedan posto moglo dovesti do smanjenja emisije ugljičnog dioksida od 1,46 posto. Naravno, kraći je radni tjedan samo jedan od načina na koji možemo pomoći u smanjenju emisija ugljičnog dioksida i borbi protiv klimatskih promjena.

Izvor: 24sata.hr