Koronu ćemo na kraju dobiti – svi

Covid-19 trenutačno predstavlja manji rizik nego u prošlosti, zbog čega se neki pitaju zašto se sada truditi da spriječimo zarazu ako ćemo svi, prije ili kasnije biti izloženi virusu

 

Brzo širenje omikron varijante koronavirusa, koja uzrokuje blaži oblik covida-19 u usporedbi s prethodnim oblicima, potaknula je mišljenja po kojima covid-19 trenutačno predstavlja manji rizik nego u prošlosti, zbog čega se neki pitaju zašto se sada truditi da spriječimo zarazu ako ćemo svi, prije ili kasnije biti izloženi virusu.

tručnjaci su pokušali odgovoriti na to pitanje.

 

I dalje možete oboljeti od težeg oblika bolesti 

Istraživanja pokazuju kako je vjerojatnije da će omikron rezultirati asimptomatskim oblikom covida u odnosu na ranije varijante.

Među osobama koje imaju simptome, veći ih broj ima vrlo blag oblik bolesti, poput grlobolje ili curenja iz nosa, no nemaju poteškoća s disanjem koje je bilo tipično za ranije infekcije.

No iznimno brzo širenje omikrona u mnogim zemljama svijeta znači i to da će u apsolutnim brojkama od težeg oblika bolesti oboljeti više ljudi. Konkretno, nedavni podaci iz Italije i Njemačke pokazuju da su ljudi koji se nisu cijepili daleko podložniji hospitalizaciji, smještaju na odjel intenzivne skrbi i smrtnome ishodu.

“Slažem se da će prije ili kasnije svi biti izloženi virusu, no bolje da se to dogodi što kasnije”, smatra stručnjak za viruse Michel Nussenzweig sa Sveučilišta Rockefeller. “Zašto? Jer ćemo kasnije imati kvalitetnije, bolje i dostupnije lijekove i bolja cjepiva.”

 

Možete zaraziti druge 

Premda možete imati samo blagi oblik bolesti, virus i dalje možete prenijeti na nekoga tko je u rizičnoj skupini imunokompromitiranih, podložnijih smrtnome ishodu, čak i ako imate antitijela koja ste stekli prethodnom infekcijom ili cijepljenjem, rekla je Akiko Iwasaki, studentica virusne imunologije na američkom Yaleu.

 

Dugoročne posljedice omikrona još uvijek su nepoznate

Zaraza ranijim varijantama koronavirusa, uključujući i blage infekcije i “probojne” slučajeve nakon cijepljenja u brojnim je slučajevima prouzročila dugotrajni, iscrpljujući covid sindrom.

“Još nemamo podataka o tomu koliki udio infekcija omikronom završi dugim covidom. Svi oni koji podcjenjuju omikron, smatrajući ga blagom varijantom, izlažu se riziku od iscrpljujuće bolesti koja može trajati mjesecima ili godinama”, upozorava Iwasaki.

Usto još nije poznato hoće li zaraza omikronom u konačnici rezultirati bilo kojim “tihim” učinkom kakve smo viđali u ranijim varijantama, poput primjerice stvaranja autoantitijela, oštećenja sperme ili promjena na stanicama koje proizvode inzulin.

 

Nedostatak lijekova

Treba imati na umu da su dva od tri lijeka korištena tijekom prethodnih valova koronavirusa neučinkovita protiv ove varijante. A trećeg, GlaxoSmithKlineova sotrovimaba nedostaje. Isto je s novim oralnim antivirusnim lijekom pod nazivom Paxlovid, tvrtke Pfizer, koji se pokazao učinkovitim protiv omikrona. Imajte na umu da, ako se razbolite, možda nećete imati pristup liječenju.

 

Problem prepunih bolničkih kapaciteta

Među potpuno cijepljenim osobama koje su primile i booster dozu i otprije ne boluju od bilo kakvih kroničnih bolesti, omikron “neće napraviti previše štete”, rekao je David Ho, profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu Columbia. No ipak, što je manje zaraženih, to bolje, pogotovo sada, “kada su bolnice već prenapučene, a vrhunac omikronskog vala tek nam predstoji” u većem dijelu Sjedinjenih Država, rekao je Ho.

 

Zbog rekordnog broja zaraženih pacijenata, bolnice su morale odgoditi unaprijed dogovorene kirurške zahvate, kao i liječenje onkoloških bolesnika. Tijekom prethodnih skokova u broju zaraženih i onih kojima je zbog covida trebala hospitalizacija, prepune bolnice nisu bile u mogućnosti na adekvatan način liječiti ostale hitne slučajeve, poput primjerice srčanih udara.

 

Više zaraženih znači i više novih varijanti virusa

Omikron je peta varijanta izvornog virusa SARS-COV-2 i tek nam preostaje da vidimo hoće li se njegova sposobnost daljnje mutacije usporiti.

Treba imati na umu da visoka stopa zaraze virusu daje i veću mogućnost za mutacije, a nema jamstva da će nova varijanta koronavirusa biti benignija od prethodnih.

“SARS-CoV-2 nas je u posljednje dvije godine iznenadio na puno raznih načina, a mi i dalje nismo u poziciji da predvidimo evolucijsku putanju ovog virusa”, istaknuo je Ho.

 

 

IZVOR: metro-portal.hr