Kiša meteora obasjala nebo, a spektakl možete gledati i danas

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

 

Na otoku Pašmanu i iznad prijevoja Turija snimljeni su predivni prizori sinoćnje kiše meteora čiji je vrhunac bio s 11. na 12. kolovoza. No, Suze sv. Lovre dobro će se vidjeti i danas
Više pogledajte na stranici 24 sata

 

Kao i svake godine oko 10. kolovoza događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine je to bilo u noći s 11. na 12. kolovoza. Povodom toga su astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez organizirala astronomska motrenja teleskopima jer se, osim najljepšeg meteorskog roja u godini, mogu pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći Mjesec i Mars.

Prosječna aktivnost kiše meteora bila je oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje najbolji su oko ponoći pa sve do zore. Na otoku Pašmanu, u Puli i iznad prijevoja Turija snimljeni su predivni prizori jučerašnje kiše meteora koje možete pogledati u nastavku.

Iako je vrhunac kiše meteora bio jučer i danas nakon ponoći, nebeski spektakl dobro će se vidjeti i danas, 12.08. navečer, pa uzmite dekicu i smjestite se u čim veći mrak sa što manje svjetlosnih zagađenja kako bi što bolje vidjeli ove čarobne prizore.

I dalje postoje gradovi u kojima su organizirana astronomska motrenja, pa ako niste, još uvijek ih stignete posjetiti na nekim lokacijama.

 

IZVOR: 24sata.hr