Katastrofalno curenje nafte ugrozilo milijune životinja i zatvorilo plaže Kalifornije

Foto: EPA

KATASTROFALNO, golemo izlijevanje nafte kraj obala Kalifornije u ponedjeljak je zaprijetilo obližnjim plažama, javlja Science Alert.

Prema upozorenju obalne straže, riječ je o ekološkoj katastrofi.

Ptice i ribe počele su se naplavljivati na obale dok 570.000 litara sirove nafte guši sve što živi od mora južno od Los Angelesa.

Do curenja je došlo na naftovodu koji povezuje morsku naftnu platformu s obalom.

Dio obale dugačak 24 kilometra zatvoren je za javnost, a ribolov je obustavljen jer su se posade ribarskih brodica uključile u akciju čišćenja jednog od najvećih izlijevanja u Kaliforniji u više desetljeća.

Gradonačelnica Huntingdon Beacha, Kim Carr, najavila je da bi plaže mogle ostati zatvorene tjednima ili čak mjesecima.

“Naša močvarna područja uništavaju se, a dijelovi naše obale potpuno su prekriveni naftom”, rekla je.

 

“Počinjemo vidjeti ribe i ptice prekrivene naftom”

Obalna straža SAD-a, koja upravlja akcijama, objavila je da je izvučena nafta koja iznosi manje od tri posto ukupnog izlijevanja (veličina mrlje procjenjuje se na oko 7 km) te da su postavljene brane za zadržavanje nafte duge oko dva kilometra.

“Nažalost, počinjemo vidjeti ribe i ptice prekrivene naftom kako se naplavljuju duž naših obala”, a i u zaštićenim močvarama, objavio je u nedjelju grad Huntington Beach.

Amplify Energy, tvrtka koja upravlja naftovodom, rekla je u ponedjeljak da su “radi mjera opreza sve proizvodne i cjevovodne operacije tvrtke na Beta polju zatvorene”.

 

Otkriven vjerojatni izvor curenja

Izvršni direktor Martyn Willsher obećao je da će kompanija učiniti “sve što treba” kako bi se saniralo izlijevanje. Dodao je da tvrtka ima značajno osiguranje namijenjeno pokrivanju te vrste troškova.

Willsher je rekao da je vozilo na daljinsko upravljanje otkrilo vjerojatni izvor curenja te da će ronioci posjetiti mjesto u ponedjeljak popodne.

Dužnosnici su upozorili ljude da ne dodiruju niti pokušavaju spasiti bilo koju divlju životinju koju pronađu, već da umjesto toga nazovu lokalne vlasti.

 

“Prirodno stanište koje smo gradili desetljećima teško oštećeno u jednom danu”

“Ovo je pogubno za  morski život, stanište, ekonomiju, cijelu našu zajednicu”, rekla je u nedjelju nadzornica okruga Orange, Katrina Foley, pa dodala: “Naš okrug koji smo desetljećima gradili i stvarali teško je oštećen u jednom danu.”

Izlijevanje je nastalo u blizini platforme Elly, koja je izgrađena 1980. godine i jedna je od 23 platforme za vađenje nafte i plina u saveznim vodama u blizini Kalifornije, objavio je Los Angeles Times.

Katastrofa je već pokrenula raspravu o prisutnosti naftnih platformi i cjevovoda u blizini obale južne Kalifornije.

“Izlijevanje nafte … jednako je tragično koliko se moglo spriječiti”, rekao je Alan Lowenthal, demokrat koji predstavlja to područje u američkom Kongresu.

 

“Ekološka katastrofa koja naglašava jednostavnu činjenicu”

“Ova ekološka katastrofa naglašava jednostavnu činjenicu da tamo gdje se buši ima i izlijevanja. Ovo će biti pogubno ne samo za morske divlje životinje i ekosustav, već i za život naših obalnih zajednica izgrađenih oko ribolova, turizma i sporta… Sve dok postoje te platforme i cjevovodi, naše obalne zajednice i dalje su pod prijetnjom potencijalnih katastrofa kakve sada vidimo“, dodao je.

Izlijevanje nafte već desetljećima muči Kaliforniju i njezino stanovništvo. Slike mrtvih dupina prekrivenih uljem i plaža umrljanih katranom kod Santa Barbare 1969. potaknule su veliku odbojnost stanovništva prema priobalnoj eksploataciji nafte.

Kalifornija od tog izlijevanja više nije izdala niti jednu dozvolu za bušenje.

No, nadležnost savezne države proteže se samo oko 5 km od obale, dok se naftne i plinske platforme koje je odobrila federalna vlast nižu morskim krajolikom tog područja; mnoge od njih lako su vidljive i s obale.

 

Ekolozi upozoravali na starost objekata

Ekolozi su u više navrata skretali pozornost na starost nekih objekata za koje kažu da su zahrđali i loše održavani te na rizike koje predstavljaju.

Uzrok novog izlijevanja nafte nije točno utvrđen, no prema Los Angeles Timesu curenja na cjevovodu koji povezuje dvije platforme u polju Beta, kojim su tada upravljali Mobil i Shell, otkrivena su još 1999. godine.

“Zbog toga SAD mora prekinuti crpljenje nafte uz obale”, upozorio je Times u uvodniku.

Postoje nagađanja da je pucanje cijevi moglo uzrokovati brodsko sidro. Prema CNN-u, rupa je zakrpana, barem djelomično.

 

 

IZVOR: index.hr