Kako se zaštititi u slučaju nuklearne eksplozije?

Vladimir Putin prijeti najekstremnijim oružjem kako bi osvojio Ukrajinu.

Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da stavi nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti. Iako je njegova diplomatska prijetnja bila dovoljno jasna, stručnjaci se slažu da je prijetnja, iako je porasla, ostala na niskoj razini, piše The Guardian. Ako ipak dođe do korištenja nuklearnog oružja i eksplozije, donosimo ti nekoliko savjeta što učiniti u tom slučaju.

 

Što napraviti u slučaju nuklearne eksplozije?

Nuklearna eksplozija može uzrokovati značajnu štetu, a posljedice ostavljaju i toplina i radijacija koju ona uzrokuje. Nuklearna eksplozija može se dogoditi sa ili bez upozorenja od nekoliko minuta. U prvih nekoliko sati nakon detonacije najveća je razina zračenja. Potrebno vrijeme da se padaline od eksplozije vrate na razinu tla često je više od 15 minuta za područja izvan zona neposrednih oštećenja od eksplozije. Ovo je dovoljno vremena da možeš spriječiti značajnu izloženost zračenju sljedeći ove korake:

  • Uđi u najbližu zgradu kako bi izbjegla zračenje. Idealna bi bila zgrada sa zidovima od opeke ili betona.
  • Ako si bila vani nakon što je došlo do padalina, skini svu kontaminiranu odjeću te operi nezaštićene dijelove kože. Nemoj koristiti dezinfekcijske maramice na koži i izbjegavaj dodirivanje očiju, nosa ili usta.
  • Skloni se u podrum ili sredinu zgrade i drži se dalje od vanjskih zidova i krova.
  • Ostani unutra 24 sata osim, ako lokalna vlada ne da druge upute. Kućne ljubimce isto drži unutra, a po potrebi očisti i njihovo krzno.
  • Ostani informirana putem bilo kojeg medija kako bi znala kada je sigurno izaći i gdje trebaš otići.
  • Možeš konzumirati pića i hranu koju si našla u zgradi, ali izbjegavaj onu koja je bila na otvorenom jer je kontaminirana.

Važno je također da ne gledaš u bljesak koji je proizvela eksplozija jer izaziva kratkotrajnu sljepoću. Teško je preživjeti nuklearnu eksploziju u radijusu od desetak kilometara od mjesta eksplozije.

IZVOR: miss7zdrava.24sata.hr