JOŠ DVIJE ŽIVOTINJE PRED IZUMIRANJEM

Nestalo je više od 70 posto morskih pasa i raža – u samo 50 godina!

Naši oceani su iscrpljeni, zbog čega su nam potrebne hitne proaktivne mjere kako bismo spriječili potpuni kolaps, upozoravaju znanstvenici

Populacija morskih pasa i raža od 1970. godine smanjila se za više od 70 posto, utvrdili su znanstvenici, pojasnivši da je to uglavnom posljedica masovnog izlova, a rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature.

Znatan porast ribolova od 1970. rezultirao je smanjenjem brojnih jedinki obiju populacija. To se odnosi i na morskog psa čekićara, čije su jedinke bile vrlo brojne. Dramatičan pad njihove populacije znači da trima četvrtinama oceanskih vrsta morskih pasa prijeti izumiranje, rezultati su studije koja bilježi smanjenje njihova broja u razdoblju od 1970. do 2018, piše Guardian.

Smatra se da su 24 od 31 vrste morskih pasa u svijetu ugrožene ili su kritično ugrožene, na što su upozorili iz Međunarodne udruge za zaštitu prirode. Premda na globalno smanjenje njihova broja utječu i klimatske promjene, najopasniji rizični čimbenik je prekomjeran ribolov, slaže se i jedan od autora studije dr. Nathan Pacoureau s kanadskog Sveučilišta Simon Fraser.

 

Prekomjeran izlov nije jedini problem

“Smanjenje broja ovih životinjskih vrsta ne prestaje. Naši oceani su iscrpljeni, zbog čega su nam potrebne hitne proaktivne mjere kako bismo spriječili potpuni kolaps, a ovaj bi podatak svima koji o ovome donose odluke trebao biti poziv na uzbunu”, kazao je.

U istraživanju su korišteni podaci iz ranijih studija i podaci o izlovu. Autori studije zapravo strahuju da je broj morskih pasa i raža realno i manji jer ne raspolažu podacima iz godine 1950. kada je započeo masovan industrijski ribolov.

Uz prekomjeran izlov, uzrok problema predstavljaju i udari brodova u morske pse i raže, eksploatacija nafte i plina te klimatske promjene. Raniji podaci upućuju na to da se svake godine ubije 100 milijuna morskih pasa, što izravno utječe na njihovu sposobnost razmnožavanja.

Porazan je i podatak po kojemu se od peraja morskih pasa pripravlja juha, koja je u mnogim državama delicija. Ribari vrlo često odsjeku peraju pa životinju vrate u more. I raže se love zbog škrga koje se koriste u pripravljanju juha i tradicionalnih kineskih lijekova.

 

Ključni dio ekosustava nismo zaštitili

Tijekom vrhunca prekomjernog izlova ranih 2000-ih, svake je godine ubijano između 63 i 273 milijuna morskih pasa, pokazalo je ranije provedeno istraživanje. Stanje se djelomično poboljšalo nakon 2000. godine, osobito u Tihom oceanu, ali se u Indijskom oceanu broj ovih životinja i dalje konstantno smanjuje od 1970.

“Stalni pad broja ovih životinjskih vrsta ukazuje na to da ključan dio ekosustava oceana nismo zaštitili od prekomjernog izlova, što će se bez sumnje negativno odraziti i na same oceane ne poduzmemo li nešto u skoroj budućnosti”, upozorava Cassandra Rigby, biologinja s australskog Sveučilišta James Cook i koautorica studije.

Rigby je pozvala donositelje odluka da se obvežu na izlov koji će se temeljiti na, kako je istaknula, znanosti. Podsjetila je da se na taj način moraju zaštititi sve vrste koje su ključne za ekosustave.

Znanstvenica Mariah Pfleger smatra da bi države trebale zabraniti prodaju i trgovinu perajama morskih pasa. Na tome se inzistira u Sjedinjenim Državama, a u Kanadi je takva odluka donesena 2019.

 

IZVOR: net.hr