Hrvatska glazbena unija javlja: ‘Glazbenici neće dobiti ni lipu’

Najveće potpore u iznosu od 300 tisuća kuna dobili su Prljavo kazalište, Gibonni, Tony Cetinski i Petar Grašo za koncerte u pulskoj Areni koji trebaju biti u svibnju i lipnju 2021. te Parni valjak za koncert u Areni

 

Nakon niza burnih reakcija zbog novčanih iznosa koji su dodijeljeni u sklopu natječaja ‘Jer svirati se mora’ iz Hrvatske glazbene unije su objasnili o čemu se radi.

– Glazbenici od spomenutog natječaja neće dobiti ništa, niti jednu lipu. Ta sredstva su namijenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, zaštitarska služba, covid mjere, dezinfekcijska sredstva i sl.). Na taj način se prioritetno pomaže onima koji nisu glazbenici, već mnogobrojne prateće djelatnosti nužne za funkcioniranje glazbene djelatnosti koji također moraju prehraniti svoje obitelji – pojašnjavaju iz Hrvatske glazbene unije.

Dodaju kako su glazbenici  pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala.

– Hrvatska glazbena unija i Ministarstvo kulture i medija već mjesecima nastoje pomoći glazbenicima preživjeti period u kojem im je rad onemogućen. HGU trenutno pomaže i glazbenicima s područja koja su pogođena potresima, pomogli smo i našim kolegama glazbenicima iz HZSU-a, a pripremamo i dodatnu pomoć za one kojima je najpotrebnija – javljaju.

Najveće potpore u iznosu od 300 tisuća kuna dobili su Prljavo kazališteGibonniTony Cetinski i Petar Grašo za koncerte u pulskoj Areni koji se trebaju održati u svibnju i lipnju 2021. te Parni valjak za koncert u Areni Zagreb u svibnju 2021.

 

Za organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona u Spaladium Areni dodijeljeno je 150 tisuća kuna, a koncert je bio najavljen za veljaču 2021. Nešto manju cifru, točnije 100.000 kuna dobili su organizatori koncerata Darka Rundeka & Ekipe,Tomislava Bralića i klapa Intrade, Bare & Majke, Josipe Lisac, Urban&4&Gelo&Gudači, Let 3,  Massima i 4 Tenora i Hladno Pivo.

Iznos od 80 tisuća kuna dodijeljen je organizatorima koncerta u Opatiji na kojem trebaju nastupati Nina Badrić, Mia Dimšić i Marko Tolja.

 

IZVOR: 24sata.hr