Hrvati ne bi radili nedjeljom?

Hrvatski građani većinom podržavaju novu regulaciju rada nedjeljom, a većina ih zbog toga neće mijenjati potrošačke navike

Istraživanje je za Ministarstvo provela agencija Ipsos na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika s ciljem utvrđivanja stajališta građana o radu nedjeljom, kako bi se što kvalitetnije i bolje pripremile nove zakonske regulative.

Utvrđeno je da 72 posto anketiranih građana uglavnom ili u potpunosti podržava novu normativnu regulaciju rada nedjeljom, pri čemu su stavovi ujednačeni i po dobi i spolu, odnosno podrška tome je u svim demografskim skupinama oko 70 posto.

Većini ispitanih, 64 posto, izuzetno ili uglavnom bi smetalo da moraju raditi nedjeljom, čak i ako bi taj rad bio adekvatno plaćen, a primjerice 35 posto se izjasnilo da bi to prihvatilo ako ne bi imalo drugog izbora

Sličan postotak građana, 65 posto, smatra da bi poslodavci za rad nedjeljom trebali isplaćivati satnicu veća za 100 posto ili više, dok ih četvrtina kaže da bi satnica trebala biti 50 posto veća.

Nedjelja se i dalje smatra danom prije svega posvećenom fizičkom odmoru, razonodi, druženju s obitelji i sl., a za većinu građana taj dan nije namijenjen potrošačkim aktivnostima. Osim kupovine u pekari ili malim lokalnim dućanima mješovite robe, građani nedjeljom kupuju povremeno – svega 14 posto građana nedjeljom kupuje u shopping centrima, a čak 57 posto nikada nedjeljom ne ide u velike centre.

Čak 82 posto ispitanika ističe kako će zadržati jednake potrošačke navike i da se neće ništa bitno promijeniti, odnosno da će kupovati i trošiti isto kao i prije, samo drugim danima u tjednu.

 

IZVOR: metro-portal.hr