Danska danas ukinula gotovo sve mjere: Nema više maski ni covid-potvrda

OD DANAS su u Danskoj ukinute gotovo sve mjere bez obzira na rastući broj novozaraženih koronavirusom.

Tako Danci, između ostalog, više ne moraju nositi maske i pokazivati covid-potvrde, ukinuto je skraćeno radno vrijeme za gastronomiju i ponovo su dopuštena veća okupljanja. Na snazi su ostala samo pojedina ograničenja za ulazak u zemlju. Večeras se otvaraju i noćni klubovi.

Putnici se mogu voziti autobusom bez maske i trgovine mogu ukinuti ograničenje broja kupaca.

Na snazi ostaju samo pravila o testu i izolaciji pri ulasku u Dansku, koja će biti na snazi još četiri tjedna.

Više od 60 posto ljudi cijepljeno trećom dozom

Vlada je ukidanje mjera opravdala velikim brojem cijepljenih građana: više od 60 posto ih je već primilo i treću dozu. Osim toga, unatoč naglom rastu broja zaraženih, zdravstvo nije preopterećeno jer soj omikron očito uzrokuje oboljenja s blažim simptomima, prenosi Deutsche Welle.

Danska već danima bilježi 40, 50 tisuća novih slučajeva dnevno. Vlasti procjenjuju da je oko 80 posto stanovništva zaštićeno od teškog oblika bolesti.

“S obzirom na to da omikron nije teška bolest za cijepljene, vjerujemo da je ukidanje mjera razumno”, smatraju epidemiolozi.

Građane se poziva na osobnu odgovornost

Građane se poziva na osobnu odgovornost s obzirom na to da nema više maski ni covid-potvrda, a u anketi je 64 posto Danaca reklo da vjeruje svojoj vladi po pitanju covida.

Iz tamošnjeg javnog zdravstva pretpostavljaju da će korona u budućnosti biti poput gripe te da će se vraćati u valovima, zbog čega će, dodaju, možda biti potrebno docjepljivanje starijeg stanovništva.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Nizozemska objavili su prošli tjedan slične odluke da se ukine većina ograničenja protiv koronavirusa, premda su brojke zaraženih omikronom i dalje velike.

Među navedenim razlozima su da je broj zaraženih pao ispod vrhunca te da je broj hospitalizacija manji od očekivanoga.

 

 

IZVOR: index.hr