Danas do 40°C, sutra pljuskovi: Ali vrućine neće posustati, novi toplinski val već sljedeći tjedan

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

 

Cijela Hrvatska jučer je bila u narančastom zbog visokih temperatura, danas se očekuje vrhunac toplinskog vala. Najgore će biti na kninskom području, u dolini Neretve i u dijelovima Slavonije i Baranje

Živa u termometrima, kako najavljuju meteorolozi, trebala bi danas skakati i do 38 stupnjeva u nekim dijelovima Hrvatske i do 40.

– Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Grad Osijek danas na najvišem stupnju upozorenja

Meteorologinja Tea Blažević sa N1 kaže da će danas vrućina kulminirati

– Nakon što je jučer u Kninu  izmjereno visokih 38,2, danas su moguće lokalne vrijednosti i do 40, osobito na širem kninskom području, u dolini Neretve, u dijelovima Slavonije i Baranje. Grad Osijek je danas na najvišem stupnju upozorenja, kad govorimo o utjecaju toplinskog vala na zdravlje – prognozirala je Blažević

Mnogima velik problem predstavljaju sparne noći. Noćas se u Splitu temperatura zadržavala iznad 25, te su mnogi teško spavali.

– Od sutra će ipak biti malo manje vruće, dijelove zemlje će osvježiti i povremeni pljuskovi. Sutra su nestabilnosti najizglednije u Slavoniji i Baranji, gdje je lokalno moguće nevrijeme, nailaskom vlažnijeg i nestabilnijeg zraka na užareno kopno. Malo će osvježiti prema kraju tjedna, ali već idući tjedan, čini se, ponovno će se intenzivirati vrućina – kazala je meteorologinja Blažević.

 

Kako se zaštititi od velikih vrućina

• Ako morate izaći od 11 do 16 sati, štitite glavu šeširom ili kapom i nosite laganu odjeću

• Pijte puno vode i izbjegavajte prženu, slatku, slanu i jako začinjenu hranu

• Učestalo kontrolirajte krvni tlak, a mučnina, vrtoglavica, glavobolja i suhoća ustiju su znak za uzbunu

• Ako možete, ostanite u rashlađenom i zamračenom stanu ili kući

 

IZVOR: 24sata.hr