BALET MIJENJA IME ZBOG JOSIPE LISAC

Plesna predstava Hrvatskog narodnog kazališta Split ‘Balet o jednoj mladosti’, inače zadnja premijera ove sezone, promijenila je ime i sada se zove ‘Balet o mladosti’.

U HNK Split morali su poduzeti ovaj korak zbog reakcije odvjetnika pjevačice Josipe Lisac (69). Autor pjesme je njezin pokojni suprug Karlo Metikoš.

Do promjene naslova došlo je na traženje vlasnika autorskih prava pjesme. Ni navedena pjesma neće se izvoditi u sklopu predstave. ‘Balet o mladosti’ predstava je u koreografiji Igora Kirova, a uz glazbu popularnih domaćih šlagera i šansona mahom iz šezdesetih godina – rekao nam je Davor Vuković, glasnogovornik kazališta.

Intendant HNK Split Goran Golovko za Slobodnu Dalmaciju rekao je da su ZAMP-u, stručnoj Službi zaštite autorskih i muzičkih prava, prijavljene sve kompozicije koje su se trebale koristiti u ‘Baletu o jednoj mladosti’ kako bi se regulirala kolektivna i individualna autorska prava. Svi glazbeni brojevi uvršteni u izvedbu su pravno riješeni, ali oko pjesme Josipe dogovor je kasnio i dan prije premijere stigla je zabrana.

Predstava će se izvesti s manjim izmjenama. U predstavi se koriste hitovi Gabi Novak, Ive Robića, Krunoslava Kiće Slabinca, Tereze Kesovije, Maruške Kalođera, Zdenke Vučković

 

Izvor: 24sata.hr