Asteroid dojurio u Zemljinu atmosferu i to svega dva sata nakon što se doznalo da uopće postoji

Asteroid naknadno nazvan 2022 EB5 uletio je u petak u Zemljinu atmosferu, i to samo dva sata nakon što se doznalo da uopće postoji. Završio je sjeverno od Islanda, a stručnjaci u ovome trenutku vjeruju da je u potpunosti sagorio u atmosferi. Procjene također govore da je 2922 EB5 bio upola manji u odnosu na prosječnu mušku žirafu, širok tri metra, te da kao takav nije bio neka velika prijetnja (kretao se brzinom od 18 tisuća kilometara u sekundi).

Drugim riječima, sve da je i udario o tlo, ne bi napravio preveliku štetu, međutim pojedini Islanđani su svejedno prijavili da su vidjeli bljesak na nebu i zatim čuli prasak, piše The Jerusalem Post.

Asteroid je prvi otkrio mađarski astronom Krisztián Sárneczky.

Ovakav posjet registriran zadnji put prije devet godina

Inače, ovakav posjet Zemlja nije zabilježila punih devet godina. Naime, 15. veljače 2013. godine oko 09:20 po lokalnom vremenu, mali asteroid uletio je u Zemljinu atmosferu nad središnjom Rusijom brzinom od oko 18 kilometara na sat.

Pritom je postao sjajni superbolid i bio je vidljiv nad južnim Uralom i susjednim regijama. Sjaj bolida bio je toliki da je nadjačao jutarnje Sunce, a svjedoci njegova preleta osjetili su i intenzivnu toplinu vatrene kugle.

Na kraju je asteroid eksplodirao iznad Čeljabinske oblasti, na visini između 15 i 25 km, s tim da je najvjerojatnija visina eksplozije oko 23,3 km. Eksplozija je bila popraćena bljeskom, kišom meteorita i jaki udarnim valom.

Atmosfera je upila većinu kinetičke energije, koja je iznosila oko 1,8 PJ, oko 20-30 puta jače od eksplozija atomskih bomba na Hirošimom i Nagasakijem. Bolid nije ispustio svu energiju odjedanput, već u periodu od 30 sekundi, koliko je otprilike trajao njegov let kroz atmosferu prije eksplozije.

Ukupna snaga zračenja vatrene kugle procijenjena je na oko 0,4 PJ (~ 90 kT TNT-a).

Udarni val koji je uslijedio minutu nakon eksplozije oštetio je prozore na mnogobrojnim zgradama i srušio nestabilne krovove, a krhotine uzrokovane razbijenim prozorima ozlijedile su 1491 osobu.

Ukupno je oštećeno 7200 građevina u šest okolnih gradova, od čega najviše u Čeljabinsku (izvor Wikipedia).

 

 

IZVOR: net.hr