Nakon razornog potresa svaki dan podrhtavamo desetak puta

Najjači potres nakon velikog potresa u ožujku dogodio se mjesec dana kasnije, 23. travnja, kada su zabilježena dva potresa kod Markuševca, a jači je bio magnitude 3.2 prema Richteru

Zagreb je u srijedu zatresao novi potres, jakosti 3,1 prema Richteru, a kako je rekao seizmolog Krešimir Kuk, jučerašnji potres bio je među deset najjačih potresa u seriji potresa koji su potresli Zagreb od velikog potresa 22. ožujka.
Zagrepčani su se, posve očekivano, jako uznemirili i uplašili obzirom da je to bio prvi potres jači od 3.0 nakon skoro dva mjeseca. Mnogi su bili uvjereni da je potres bio i jači, a prethodio mu je zvuk sličan grmljavini.
– Jako se osjetio, mislio sam da propada zgrada – napisao nam je jedan čitatelj.

Prema podacima seizmologa, u Zagrebu se od 22. ožujka do danas treslo oko tisuću puta, dakle u prosjeku desetak puta svaki dan, a samo do sredine travnja je zabilježeno 145 potresa koje su građani osjetili, a u narednim tjednima, do sredine svibnja, seizmografi su zabilježili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1.3.
Dan nakon velikog potresa, 23. ožujka, Zagreb se još jednom snažno zatresao. Prema podacima EMSC-a potres je bio jačine 3.2, a PMF je objavio da je bio jačine 2.7 prema Richteru.
Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a u prva dva tjedna nakon glavnog potresa (do 5. travnja u 6:24) locirala je 125 naknadnih potresa magnitude veće ili jednake 1.3, od kojih se najsnažniji, magnitude 5.0, bio 22. ožujka. Sedam potresa imalo je magnitudu između 3.0 i 4.0, 31 potres bio je magnitude od 2.0 do 3.0, a najveći broj lociranih potresa (njih 86) bilo je magnitude veće od 1.3 i manje od 2.0. To su podaci do 5. travnja, ali Zagreb se nastavio tresti i narednih mjeseci.

Najjači potres nakon velikog potresa u ožujku dogodio se mjesec dana kasnije, 23. travnja, kada su zabilježena dva potresa kod Markuševca. Prvi se dogodio u 9.52 sati, a drugi u 9.59 sati. Prvi je bio jačine 3.2 po Richteru, a osjetio se po cijelom Zagrebu i velikom dijelu okolice grada. Bio je to četvrti potres po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolicu. Drugi potres bio je slabiji, magnitude 2.3 prema Richteru, intenziteta u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu Zagreba.
No, ni početak travnja nije Zagrepčanima donio mir. Potres jačine 2.5 po Richteru zatresao je Zagreb 10. travnja, a dan ranije zabilježen je potres jačine 2.3 prema Richteru. Tri mala potresa magnitude 1.8 i 1.1. probudila su stanovnike Markuševca 7. travnja u razmaku od 5.19 do 7.30 ujutro.
Kratki period bez potresa prekinut je 20. svibnja kada su zabilježena četiri slabija podrhtavanja, a najjače je bilo navečer u 20.28 kada je zabilježen potres od 2.0 prema Richteru, opet s epicentrom blizu Markuševca. Dan kasnije dogodio se još jedan jačine 1.7.
Prošli tjedna, 10. lipnja u 4.15 zabilježen je malo jači potres. Magnituda potresa iznosila je 2.4  prema Richteru s epicentrom blizu Markuševca, a tjedan dana kasnije, jučer, Zagreb je zatresao najjači potres od 23. travnja, jakosti 3.1 prema Richteru.

IZVOR: 24sata.hr