Milanović otkrio planove, ima posao za Kolindu

NOVOIZABRANI hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak, u prvoj izjavi nakon izborne noći, kako se čuo s premijerom Andrejem Plenkovićem i aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te drugima iz Hrvatske, Europe i svijeta koji su mu čestitali na izboru.

“Istina, čuli smo se, nazvao me i on i gospođa Kitarović. Jučer sam odgovarao na poruke, čestitke, razgovarao s ljudima u Hrvatskoj i Europi i svijetu”, kazao je Milanović kojeg su novinari dočekali na njegovoj kućnoj adresi.

Komentirao je i riječi premijera Plenkovića da će između njih biti “tvrda kohabitacija” rekavši kako ne zna što to znači.

”Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam što to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo što to znači.”

Kolindi će ponuditi veleposlaničko mjesto

Milanović je rekao da će dati podršku Grabar-Kitarović odluči li ona nakon dužnosti predsjednice nastaviti diplomatsku karijeru. “Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva kaznena djela i bila je predsjednica”, kazao je. 

Rekao je kako ga je jučer zvao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te da nije razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. “Nema veze, sve što sam rekao faktografski je točno, radi se o odnosima država, a radit ćemo posao u onoj mjeri u kojoj to predsjednik smije”, pojasnio je.

Ne razmišlja o vraćanju Titove biste

Što se tiče povratka Titove biste u Ured predsjednika, o čemu se špekulira u javnosti kao o jednom od prvih poteza, Milanović je rekao da o tome uopće ne razmišlja. 

“Pantovčak nije muzej, hrvatskih predsjednika je bilo četvero prije mene, ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava”, kazao je.

Ne zna hoće li mu Lozančić biti savjetnik

Kad je riječ o imenovanju savjetnika, kazao je kako će se truditi da to budu najbolji, a u ovom trenutku ne zna hoće li to biti i bivši čelnik SOA-e Dragan Lozančić.

“Treba vidjeti, moje mišljenje o njemu je poznato. Međutim, uz to što je savjetnik potpredsjednika vlade, on je i aktivan u međunarodnim institutima kao instruktor po regiji, tako da ima jednu odnosno dvije karijere. Ima prilično visoku reputaciju i pitanje je isplati li se to njemu.”

Istaknuo je da svoj ured nema namjeru seliti po Hrvatskoj, a o svojim budućim inicijativama prethodno će se konzultirati s vladom.

“Neću ih zaskakati jer ja sam bio s one strane ograde i dobro znam kako to izgleda kad netko igra prljavo”, kazao je.

Osvrnuo se i na malo glasova koje je dobio u BiH te rekao: “Kad bih ja to uzimao osobno, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srčano.”

Milanović još ne zna kada će se održati inauguracija te dodaje da proceduru oko toga vodi njegov tim. 

IZVOR: index.hr