Jesu li u svemiru pronašli organsku tvar koja je pridonijela razvoju života na Zemlji?

Svemirska sonda Hayabusa 2 prva je u povijesti s udaljenog asteroida na Zemlju donijela uzorke njegova tla

Uzorci crne pješčane prašine koje je na asteroidu 162173 Ryugu, od Zemlje udaljenom oko 300 milijuna kilometara prikupila japanska svemirska sonda Hayabusa 2, premašili su očekivanja japanskih znanstvenika, koji su, kako je rekao jedan od njih, ostali bez riječi nakon što su u ponedjeljak otvorili kapsulu.

Prikupljeni uzorci tla s asteroida vrhunac su šestogodišnje svemirske odiseje sonde Hayabuse 2, a u Japan su stigli prošli tjedan, no istraživači do početka ovog tjedna još uvijek nisu sa sigurnošću mogli potvrditi ima li ičega u kapsuli.

“Cilj nam je bio prikupiti 100 mg ili više uzoraka tla s asteroida i u tomu smo definitivno uspjeli”, rekao je Hirotaka Sawada iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA), dodavši da je, ugledavši prvi put uzorke prašine jednostavno zanijemio od uzbuđenja.

“Mislim da sam najprije zanijemio, a potom sam počeo vrištati, zapravo se više ni ne sjećam”, rekao je na konferenciji za novinare. “Bilo je stvarno drukčije od očekivanog, zapravo količina je bila prilično velika.”

JAXA je objavila i fotografiju manje količine crne prašine u metalnoj kutiji, što je dokaz i prvi uvid u rezultate šestogodišnje svemirske misije bez presedana.

IZVOR: net.hr