Jaka plima je poplavila gradske rive i obalu!

Zbog izrazito niskog tlaka na površini mora digla se njegova razina i do nekoliko desetaka centimetara te se morska voda izlijevala na na rive ili niske dijelove kopna, rekao je Rade Popadić iz Crometea

U više mjesta u Dalmaciji u noći na subotu zbog porasta razine mora voda se izlila na Rive ili na niska priobalna područja, a najizraženije izlijevanje bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zaljevu, Trogiru i na prometnici na Čiovu, doznaje se u udruzi Crometeo za praćenje i prognoziranje vremena.
– Zbog izrazito niskog tlaka na površini mora digla se njegova razina i do nekoliko desetaka centimetara, a ta pojava zove se ciklonalna plima, te se morska voda izlijevala na na rive ili niske dijelove kopna – rekao je za Hinu Rade Popadić iz Crometea.

Objasnio je kako se u noći s petka na subotu dogodilo duboko ciklonalno pomicanje iz smjera sjeverne Italije prema Otrantu i zahvatilo je i hrvatski dio Jadrana. Ono je uzrokovalo ciklonalnu plimu, to jest porast razine Jadranskog mora.
Podsjeća kako je ovo drugi put u zadnjih mjesec dana da se podiže razina Jadranskog mora.
– U studenom ove godine u Splitu i Pločama izmjerena je najviša razina Jadranskog mora otkad se njegova razina mjeri u tim gradovima – kazao je Popadić. (bs)

IZVOR: 24sata.hr