ISTRA U VREMENSKOM KAOSU

U utorak je tijekom poslijepodneva na istarskom području zabilježena ciklonalna plima te su poplavljene brojne rive i šetnice; ceste su pod vodom, zatvoren je dio Istarskog ipsilona

Obilna kiša nastavila je padati i u noći uzrokujući brojne probleme, naročito na zapadu Istre, javlja Istramet. Lokalno ima odrona, a neke ceste su pod vodom. Prema izvješću HAK-a, zbog poplave za sav je promet zatvoren Istarski ipsilon između Baderne i Višnjana. Zatvorena je i županijska cesta 5209 u Sv. Lovreču, također zbog velike poplave.

Prema podacima s Istrametovih meteoroloških postaja u noći je pala nova obilna kiša, a najviše kiše bilježi se podno Učke gdje je ukupna suma dostigla 200 mm. Vodostaji istarskih rijeka postupno rastu, a prema podacima Hrvatskih voda Mirna je na Ponte Portunu na 544 cm, što je u zoni izvanrednih mjera obrane od poplava.

Interventne službe imale su pune ruke posla a materijalna šteta tek će se utvrditi. “U Dračevcu se zbog obilne kiše stvorilo veliko jezero, ugrozilo je tri kuće na Poreštini, vatrogasci su imali pedesetak intervencija većinom na ispumpavanju vode dok je u tijeku intervencija nedaleko Momjana na Bujštini, na području sliva Dragonja, gdje je u tijeku spašavanje jedne osobe, okružene vodom”, kazao je načelnik Stožera Dino Kozlevac te istaknuo da nasreću nema stradalih osoba.

08.12.2020., Pula – Visednevno nevrijeme u Puli i dalje ne prestaje. Prema izvorima Istrameta palo je 100mm kise, dok je snaga vjetra izmedju 10 i 15 cvorova. Morski vodostaj takodjer je povisen i prelijeva se na kopno. Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL

Podsjećamo, tijekom utorka je zabilježena ciklonalna plima na cijelom području, a poplavile su mnoge rive i šetnice. Na izloženim mikrolokalitetima kao što je plaža u Valbandonu bilježi se i materijalna šteta.

Novo nevrijeme čeka nas i danas, javlja DHMZ. Bit će oblačno i s kišom, a na Jadranu su mogući grmljavinski pljuskovi i lokalno obilne oborine. Narančasti meteoalarm upaljen je za cijeli Jadran, a najjača su upozorenja za dubrovačko i splitsko područje gdje su moguće i bujične poplave. Na zapadu unutrašnjosti mjestimice i susnježica, a u gorju snijeg, osobito u Gorskom kotaru. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će biti između 3 i 7, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 11 do 16 °C.

IZVOR: net.hr