Gradovi koje su uništili kruzeri: Dubrovnik na samom vrhu liste

Neslavnu listu predvodi Venecija koja je općenito jedan od gradova najviše oštećenih turizmom, gdje su veliki putnički brodovi napravili veliku štetu. Dubrovnik je drugi na listi

Portal za putnike Matadornetwork.com objavio je tekst pod nazivom ‘Šest svjetskih destinacija koje su uništili megakruzeri’, a među njima je i naš Dubrovnik.

U tekstu pišu o šteti koju uzrokuju veliki kruzeri od zagađenja ispuštanjem otpadnih voda u lukama do utjecaja na kulturu življenja u malim gradovima.

Neslavnu listu predvodi Venecija koja je općenito jedan od gradova najviše oštećenih turizmom, gdje su veliki putnički brodovi napravili veliku štetu dovođenjem neodrživog broja turista.
Dubrovnik je drugi na listi ‘oštećenih’.

– Kao i Venecija grad Dubrovnik jednostavno nije dizajniran nositi se s tolikim volumenom kruzera koji ‘zalijevaju’ grad svakih nekoliko dana. U prirodno brežuljkastom gradu, turisti se autobusima prevoze iz moderne luke u Stari grad i nazad svaki dan, i odnose daleko Stari Grad. Osim toga, broj turista koji posjećuju Dubrovnik potaknuo je mještane na iznajmljivanje svojih domova i apartmana, ostavljajući malo traga hrvatske kulture u ovom, jednom od najboljih turističkih mjesta – piše spomenuti portal.

Na popisu destinacija koje su uništili kruzeri su još i Belize, Aljaska, Antarktika i Svalbard u Norveškoj. 

Za eventualno rješenje problema navode ekološki svjesne kompanije s malim brodovima koje bi se mogle angažirati u budućnosti. Ekološki svjesni putnici tako bi, navodi portal, u ugrožene luke mogli voditi i nove generacije te im podizati svijest o ovom problemu.

IZVOR: 24sata.hr