Zašto treba jesti orahe?

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Konzumiranje oko pola šalice oraha svaki dan tijekom dvije godine snizilo je razinu LDL kolesterola, poznatog i kao “loš kolesterol”

Orasi su, po pučkom razmišljanju, hrana za mozak i kao takva trebala bi se jesti svakodnevno. Iako je to istina, orasi imaju još jednu sjajnu stvar koja ima veze s kolesterolom, pravom bolešću današnjice.

Naime, konzumiranje oraha dovelo je do smanjenja ukupnog broja LDL čestica povezanih s aterosklerozom, koja se javlja kao posljedica nakupljanja masnih naslaga u arterijama, prenosi Science Daily.

 

Doktor Emilio Ros, jedan od autora istraživanja, istaknuo je brojne prednosti konzumiranja oraha:

„Orasi imaju optimalan sastav hranjivih supstanci, uključujući značajne količine alfa-linolenske kiseline, biljne omega-3 masne kiseline, polifenola i fitomelatonina. Redovno konzumiranje oraha ne samo da može smanjiti razinu LDL kolesterola, već može i učiniti LDL čestice manje sklonim „ulasku” u arterije”.

U ovom istraživanju sudjelovalo je 636 osoba starosti od 63 do 79 godina.

Oko 32 posto njih uzimalo je statine, lijekove za smanjenje povišenog krvnog tlaka, što je tipično za ovu populaciju. Jedna grupa nije konzumirala orahe, dok je druga dodavala polovicu šalice oraha u svoje svakodnevne obroke.

Oni sudionici koji su konzumirali orahe smanjili su razinu LDL kolesterola u prosjeku za 4,3 miligrama po decilitru (mg/dl), a ukupni kolesterol u prosjeku za 8,5 mg/dl. Također su smanjili i broj ukupnih LDL čestica za 4,3 posto, a malih LDL čestica za 6,1 posto.

 

 

IZVOR: metro-portal.hr