Zašto prati voće i povrće?

Trebali biste izbjegavati ispiranje i zatim skladištenje proizvoda jer to stvara savršeno, vlažno stanište za razvoj bakterija

Najvažniji razlog za ispiranje i ribanje voća i povrća je zaštita od bolesti koje se prenose hranom. Zapravo, prema Upravi za hranu i lijekove, 48 milijuna ljudi svake godine oboli od kontaminirane hrane.

Cilj dobrog pranja je odstraniti bakterije i spriječiti bilo kakvu bolest, kao što je E. Coli.

Heinrich je također primijetila da je vrijeme pranja mnogo važnije nego što većina ljudi misli – kako da se ne razbolite, tako i zato što će vaši proizvodi trajati dulje. “Najbolje vrijeme za pranje proizvoda je neposredno prije jela ili kuhanja proizvoda”, rekla je. “Trebali biste izbjegavati ispiranje i zatim skladištenje proizvoda jer to stvara savršeno, vlažno stanište za razvoj bakterija. Previše vlage može uzrokovati brže kvarenje voća i povrća.”

Kako oprati voće i povrće?

“Započnite pravilnim pranjem ruku sapunom ili vodom, što osigurava da se mikrobi ne prenesu s vaših ruku na svježe proizvode”, rekla je Heinrich. “Kad perete voće i povrće, koristite tekuću vodu i žustro trljajte plodove rukama kako biste uklonili prljavštinu i površinske mikroorganizme”, kaže.

“Za one komade s tvrdom korom može se koristiti četka za ribanje površine povrća ili voća. Dobar savjet je izbjegavati korištenje vruće vode, koja može pomoći mikroorganizmima da uđu u stabljiku ili cvjetajući dio proizvoda”, objasnila je.

 

IZVOR: metro-portal.hr