Zašto je siječanj najdepresivniji mjesec u godini?

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Mnogi se u siječnju mogu osjećati pomalo tužno, izgubljeno, čak i depresivno.

 

Nekada se to možda i smatralo hirom pojedinaca, ali danas postoje znanstvena objašnjenja zašto nam se upravo u siječnju događa fenomen poznat i kao January Blues.

Kao objašnjenje za ovaj fenomen navodi se sezonski afektivni poremećaj i post-blagdanski sindrom.

Podaci pokazuju kako u Sjedinjenim Američkim Državama čak 10 milijuna ljudi pati od sezonskog afektivnog poremećaja, a žene su sklonije razvoju simptoma od kojih su najčešći osjećaji beznađa i tuge, tendencija previše spavanja, debljanje, umor i iscrpljenost, izbjegavanje druženja.

Psiholozi navode kako nedostatak sunčeve svjetlosti tijekom zime ostavlja posljedice na naše tijelo i može uzrokovati negativne osjećaje karakteristične za siječanj posebice zato što smo tijekom blagdana vrlo aktivni i ne upuštamo se u analizu svojih emocija.

Savjeti za podnošljiviji siječanj

  • Boravite na svježem zraku kako biste se izložili prirodnoj svjetlosti koja pomaže vašem tijelu u optimalnom funkcioniranju.
  • Izbjegavajte nerealne novogodišnje odluke.
  • Isprobajte nešto novo; hobi ili aktivnost za koju vam je inače teško pronaći dovoljno vremena.
  • Isplanirajte putovanje ili neku drugu aktivnost koja će vas razveseliti. Korisno je veseliti se nečemu!
  • Pozabavite se analizom svojih emocija.
  • Vježbajte!
  • Ne pretpostavljajte kako će vas sigurno snaći siječanjska tuga bez ozbira na negativne stvari koje ponekad povezujemo s razdobljem nakon blagdana; u vašoj glavi čak i u siječnju može biti srpanj.

Naravno ako mislite kako se ne možete sami nositi s emotivnim svijetom u siječnju ili bilo kojem drugom dijelu godine, obratite se profesionalcima za pomoć.

 

 

IZVOR: klik.hr