Vrijedi li ‘pravilo 5 sekundi’ kad nam padne hrana ili je to samo mit?

Tim liječnika dao je odgovor
Mnogi su se držali ovog pravila, ali stručnjaci se ne slažu s tim.

Početkom ove godine na Instagramu je osvanuo novi korisnički profil naziva @pitajdoktora. Tematika mu je odgovaranje na pitanja o zdravlju od strane njegovih pratitelja, a odgovori su zainteresirali mnoge i ovaj profil danas broji 19,2 tisuća pratitelja.

Iza ovog profila stoje četiri liječnika – specijalist obiteljske medicine, specijalizant neurologije, interne medicine te oftalmologije i optometrije. Njih četvero odlučilo je ostati anonimno jer im je prioritet pomoći ljudima, a ne plasirati sebe u javnost. Ideja je bila stvoriti jedno mjesto na internetu gdje će ljudima stručnjaci odgovarati konkretno i jasno na pitanja o zdravlju, kako piše Super1.

Jedno pitanje koje su objavili vezano je uz nešto o čemu se godinama raspravlja je li istina ili mit – vrijedi li pravilo o pet sekundi za vrijeme kojih će hrana ostati čista kad padne na prljav pod ili je to izmišljotina? Kratko i jasno odgovorili su da je riječ o izmišljotini.

Prema prijašnjoj studiji, određene vrste hrane prolaze bolje od drugih kad padnu na pod.

Tekstura prehrambenog proizvoda ima izravnu korelaciju s onečišćenjem. Na primjer, studija je testirala lubenicu koja ima visoku razinu vode. Istraživači su otkrili da ima više onečišćenja od bilo koje druge prehrambene robe koja je testirana.

Kada je riječ o površini, istraživači su otkrili da tepih ima vrlo malu brzinu prijenosa.

Laminat, pločice i drvo imaju mnogo veće stope prijenosa. U nekim slučajevima prijenos bakterija može započeti za manje od 1 sekunde, kako piše Healthline.

IZVOR: vecernji.hr