Sve dobre strane šetnje po zimi

Hodanje je inače jedna od najboljih aktivnosti za zdravlje organizma, a njene dobrobiti su još veće na hladnijim temperaturama, ističu stručnjaci navodeći zašto je dobra ideja otići van i napraviti jedan veliki krug

Nije tajna da je šetnja izvrstan oblik kardio vježbanja, ali izlazak na otvoreno kad je zemlja blatna, ima lokvi ili čak i snijega – a zrak je prožet hladnoćom, za mnoge ne zvuči privlačno. Ipak, baš tada bismo trebali izaći, savjetuju stručnjaci.

– Bez obzira na temperaturu, vrijedi se potruditi, obući prikladno i izaći. Hodanje je idealna opcija u smislu tjelesne aktivnosti. Ne zahtijeva posebne vještine – svi znaju hodati. To je sigurna, lagana vježba koja može imati velik utjecaj na zdravlje – kaže dr. Cedric Bryant, predsjednik i glavni znanstveni službenik Američkog vijeća za vježbanje.

Hodajte – bilo gdje

Umjesto da hodate isključivo po ravnom terenu, razmislite o planinarenju ili dodavanju brda svojoj ruti i nosite utege za gležnjeve kako bi vam šetnja bila izazovnija.

Toliko je prekrasnih blagodati u pogledu mogućnosti pozitivnog ometanja, promjene krajolika i sunčeve svjetlosti i svježeg zraka – kaže dr. Bryant.

Šetnja za održavanje težine i mršavljenje

Američko Ministarstvo zdravstva preporučuje odraslima da sudjeluju u aerobnim vježbama umjerenog intenziteta od 150 do 300 minuta tjedno, što je općenito ekvivalent brzoj šetnji barem 30 minuta, pet dana u tjednu. To će vam pomoći da zadržite trenutnu težinu; međutim, ako vas zanima mršavljenje, stručnjaci kažu da ćete možda trebati hodati duže i brže.

Bryant preporučuje da vam hodanje od 45 do 60 minuta – čak i ako je podijeljeno na dva manja segmenta – pomogne povećati šanse za mršavljenje, piše MarthaStewart.

Širi pluća i normalizira šećer u krvi

Hodanje našim plućima omogućava da proslijede više kisika do drugih organa te da se tijekom disanja izbaci dio toksina štetnih za organizam. Time se ujedno jača zdravlje i funkcija pluća.

Ako želite zadržati zdravu razinu šećera u krvi, dobro je usvojiti redovnu naviku hodanja. Štoviše, studije su pokazale da je hodanje čak i bolje za prevenciju dijabetesa od trčanja. Ljudi koji hodaju imaju čak šest puta bolju razinu šećera u krvi od onih koji trče.

Dobro i za psihu

Uz tjelesne zdravstvene beneficije, hodanje nudi i važne blagodati mentalnog zdravlja.

– Šetnja vani, boravak u prirodi i izlazak s istog mjesta omogućuju vam dekompresiju, razumijevanje onoga što se događa i preusmjeravanje – ističe dr. Mark A. Slabaugh, kirurg ortopedske sportske medicine iz Medicinskog centra Mercy u Baltimoreu.

Prema njemu, šetnja pomaže ‘meditirati, stupiti u kontakt sa svojim mislima, razumjeti što je važno i opustiti se.’

Šetnja na otvorenom također je način povezivanja s voljenima poštujući epidemiološke mjere, sve dok nosite masku za lice koja pokriva usta i nos i održavate najmanje dva metra društvene distance. Druženje je jednako važno za vaše mentalno zdravlje kao i šetnja za vaše fizičko zdravlje, kažu stručnjaci.

 

IZVOR: 24sata.hr